Inzending Nieuwe Berlagevlag: Morgenzonlaan – Hans van der Heijden

Stadswoningen

Zeven bouwblokken liggen aan de nieuwe Morgenzonlaan in de Haagse Transvaal-wijk. De Morgenzonlaan staat haaks op de Schalk Burgerstraat, Hertzogstraat en Kritzingerstraat. De woningbouw bestaat grotendeels uit sociale woningbouw die vanaf 1900 is gebouwd. Dit verklaart de typologische breuk met de oudere Schilderswijk. Het alkooftype met binnentrap heeft plaats gemaakt voor bredere woningtypes die veelal met als hygiënischer beschouwde buitentrappen of Haagse portieken zijn ontsloten. De architectonische eenheid is het portiek. Transvaal kent geen pandenstructuur. Ook in stilistisch opzicht is er een breuk. De panden met drie verticale vensters hebben plaats gemaakt voor een gedecoreerde baksteenarchitectuur met een vrije gevelcompositie. Uitgesponnen trappartijen ondersteunen het beeld. Het valt op dat de gevels aan de doorgaande straten, zoals de Schalk Burgerstraat, minder plastisch zijn ontwikkeld.

Het ontwerp reageert op de recente vraag naar stedelijke laagbouw. Aan de nieuwe Morgenzonlaan staan vier kopblokken. Deze woningen hebben een 10 meter hoge voorgevel. De gevel is vlak gehouden. Aan de Kritzingerstraat staat een lang blok met stadswoningen. Deze zijn vier aan vier gegroepeerd. De maten komen overeen met de architectonische eenheid van de oorspronkelijk gebruikte trapportieken. De Schalk Burgerstraat heeft weer een vlakke gevel. Deze is echter veel langer dan de kopblokken aan de Morgenzonlaan. Door de bewerking van de dakrand is dit blok geordend in groepen van drie woningen. Voor de hoek van de Morgenzonlaan en de Schalk Burgerstraat is een ranke toren ontworpen. Deze reageert op de maat van de kerk aan de Kempstraat en vormt de visuele beëindiging van de Kaapstraat.

De gevels bestaan grotendeels uit oranje handvormsteen die zonder stootvoegen en met verdiepte lintvoegen is verwerkt. Plaatselijk zijn siervlakken in oranje en paarse strengperssteen gebruikt. De stadswoningen zijn voorzien van vrij gevormde prefab betonnen spuwers, dak- en gevellijsten. Zo hebben de gevels een decoratieve kwaliteit die zich voegt in de vrije baksteenarchitectuur van de wijk zonder er ongemotiveerde precedenten uit te selecteren. Alleen consistente locale architectonische figuren komen terug: alle blokken hebben afgeschuinde hoeken met een deur, de kozijnen zijn groot en hebben gebroken wit geschilderde houten delen, de gevels hebben plinten en dakranden.

 

Opdrachtgever: ERA Contour, Zoetermeer Ontwerp: Hans van der Heijden architect. Ontwerpteam: Hans van der Heijden, Theo van de Beek, Marcel Berghout, Sacha Buck, Carl Greveling, Rogier Kant, Francesca Poli, Helen Webster, Rick Wessels [biq] In samenwerking met: LBP, Nieuwegein [bouwfysisch advies], Brekelmans, Maastricht [constructief ontwerp]

 

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kon tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*