De Hoge Raad der Nederlanden
De Hoge Raad is gelegen in het elegante en historische stadscentrum van Den Haag, langs het Korte Voorhout, de koninklijke route die diverse institutionele gebouwen verbindt met de parlementsgebouwen, en naast het Malieveld. Op deze locatie gaat het gebouw, met de beheerste levendigheid van de gevels, een wisselwerking aan met de oude bomen langs de straat, de bomen die het voorportaal van de stad Den Haag aankondigen.
De architectonische verschijningsvorm is bewust functioneel en logistiek gerelateerd aan de organisatie van de Hoge Raad. Het alzijdige volume is horizontaal opgedeeld in een sokkel met een publiek deel (‘de toga’) en een glazen gebouw met besloten deel (‘de pruik’): op logische wijze is de organisatiestructuur van de Hoge Raad gevolgd. Het bouwvolume staat met zijn natuurstenen sokkel verankerd in de stad
De hoofdentree wordt geflankeerd door zes zittende rechtsgeleerden in brons op sokkels, waarbij de overgang van de straat naar het interieur subtiel wordt gemarkeerd door een dunne glasgevel. De transparantie van het gebouw geeft zowel uiting aan de toegankelijkheid voor het publiek, als aan de degelijkheid en duidelijkheid van de rechterlijke oordelen. De overgang van natuursteen naar glas, van publieke ruimten naar besloten huis, van ‘toga’ naar ‘pruik’, valt samen met de boomkruinen (De Kathedraal) van de oude platanen op het Korte Voorhout.
De specifieke compositie van de sokkel maakt het gebouw representatief, uitnodigend en bijzonder, natuurlijkerwijs toegankelijk. Een belangrijk en karakteristiek architectonisch uitgangspunt is de transparante, kolomvrije gevel aan het Korte Voorhout. Het generieke en abstracte ritme de bovenbouw drukt meer afstandelijkheid uit. Hier kraken de hersenen om tot een weloverwogen oordeel te komen.
De entreehal met de zittingszalen en de persruimte is het dubbelhoge publieke deel over de volle lengte van het gebouw. Vloeren en wanden zijn bekleed met licht grijs kalksteen. De grote zittingszaal met een tribune voor circa 400 bezoekers en de kleine zittingszaal voor ongeveer 80 bezoekers hebben een voorname achterwand van dunne platen albast met bruine aders.
Op de bovenste verdiepingen liggen de kantoren voor 350 werknemers, een bibliotheek met studieplekken, een restaurant, raadkamers en vergaderkamers. Daglicht valt volop het gebouw binnen door diverse daklichten in de gebieden van de Raad en van het Parket. Deze twee afdelingen onderscheiden zich door het gebruik van verschillende materialen: verticaal gestreept marmer bij de Raad, een organisch marmer bij het Parket. Om de vides heen liggen pantries met koffiemachines, zitplekken en boekenkasten. Het licht, de zichtlijnen over en weer, naar boven en beneden, de doorzichten, stimuleren groeten en ontmoeten, bevorderen het toetsen van gedachten en het overdragen van inzichten, scheppen een ongedwongen omgang met elkaar en een aanstekelijke werksfeer.
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf (Primair), BAM Utiliteitsbouw Grote Projecten (Direct) Ontwerp: KAAN Architecten Ontwerpteam: Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio Aannemer: BAM Bouw en Techniek Overige betrokken partijen: Arup, DGMR, Level Acoustics, CBB, Q-park – Wim van Vlierden
Fotografie: Fernando Guerra
Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kon tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.
Recente reacties