Inzending Nieuwe Berlagevlag: Herenhuis Den Haag – Architectenbureau cepezed

cepezed heeft een markante en radicale modernisering ontworpen van een sterk verouderd en traditioneel herenhuis uit de jaren twintig in een fraaie, statige buurt in Den Haag. De woning ligt, ingesloten in een rij woningen, aan de kop van een gesloten bouwblok tegenover het landgoed Oostduin-Arendsdorp. Omdat het pand valt onder beschermd stadsgezicht, laat cepezed het gevelbeeld aan de voorzijde onveranderd.

Intern en aan de achterkant hebben een aantal krachtige ingrepen plaatsgevonden. Het huis heeft de structuur van een klassieke Hollandse tussenwoning, met één brede en één smalle beuk. Met behoud van de laatst aanwezige oorspronkelijke details als de entreesluis en ornamenten gipsplafonds, is deze indeling op de begane grond volledig doorbroken. De voormalige gang en keuken zijn bij de woonkamer getrokken, zodat één grote, loft-achtige ruimte is ontstaan. Langs de wand is hierin een langgerekt, strak vormgegeven en organiserend element geplaatst, dat onder meer de keuken, open haard en televisie bevat. De bestaande deuren zijn hergebruikt in een kastenwand aan de tegenover liggende zijde van het vertrek. De nieuw ontstane woonruimte is over de volledige oppervlakte voorzien van een gietvloer. De achtergevel van het pand is letterlijk en figuurlijk geopend en vervangen door een glaspui met een taatsdeur van maar liefst twee meter breed en zes en halve meter hoog.

De voormalige buitenruimte van het balkon op de eerste verdieping is bij de woning betrokken, waardoor een vide even hoog als de taatsdeur is ontstaan. Op de eerste verdieping grenst hieraan de werkkamer met een houten vloer, een glazen balustrade en lange zichtlijnen over de achtergelegen binnentuinen. De voorheen aan de achterzijde schuin aflopende tweede verdieping is terugliggend van de gevel uitgebouwd en voorzien van een dakterras. Voor de modernisering van de sanitaire voorzieningen is veel gebruik gemaakt van materialen als Corian en translucent glas.

Opdrachtgever: particulier Ontwerp: Architectenbureau cepezed. Ontwerper: Ronald Schleurholts Aannemer Bouwlinq, J.M. van Delft. Overige betrokken partijen: IMd

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag was mogelijk tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie. De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*