Inzending Nieuwe Berlagevlag: De Componist – HVE Architecten

In het groene Wijndaelerplantsoen ligt het seniorencomplex De Componist. Het door HVE Architecten ontworpen complex van 175 woningen bevat een mix van huurwoningen in de sociale en vrije sector en heeft ook een woongemeenschap met eigen ontmoetingsruimte. De nabijheid van voorzieningen, zorgaanbieders, het gebruik van domotica en de inrichting van de woningen en gemeenschappelijke ruimten maken het seniorencomplex uitermate geschikt om als oudere heel lang zelfstandig te kunnen blijven wonen in een prettige woonomgeving.

Het architectonisch concept bestaat uit verschillende bouwvolumes, die qua dimensies en positie van elkaar verschillen. De compositie van deze volumes levert een gevarieerd beeld op langs de sportvelden aan de ene zijde en het bos aan de andere zijde van het complex. De bouwvolumes zijn architectonisch helder vormgegeven door middel van kaders, uitgevoerd in groengrijze leisteen. Binnen deze kaders zijn de balkons, galerijen en gevels gesitueerd.

Openbare looproute naar het plantsoen

Vanaf de kant van de sportvelden blijft het bos zichtbaar, doordat de kruinen van de bomen boven de lagere bouwvolumes uit steken. Een hoge centrale poort maakt een openbare voetgangersroute door het complex mogelijk en geeft op straatniveau direct doorzicht naar het boomrijke deel van het plantsoen. De openbare looproute vormt ook de ontsluiting van het complex met centraal op de route de poort en een openbaar plein. Aan dit plein zijn de hoofdentrees van de diverse gebouwdelen gesitueerd. Deze poort is tevens een openbaar verblijfsgebied, dat verlicht wordt door lichtvlakken in het plafond en de wanden.

De entreepartijen, de openingen in de leistenen kaders en andere bijzondere onderdelen in het plan zijn geaccentueerd met koperkleurige elementen, die van grote afstand herkenbaar zijn. Deze fungeren als oriëntatiepunten in het project, die menselijke schaal en maat geven aan de bouwvolumes. De groengrijze leien en de aardetinten plint geven het plan een natuurlijke uitstraling, waardoor deze moeiteloos opgaat in de groene omgeving van het Wijndaelerplantsoen.

 

Opdrachtgever: Woonzorg Nederland Ontwerp: HVE Architecten Ontwerper: Gerrit van Es Aannemer: Kanters Bouw Overige betrokken partijen: Constructeur: Bureau Broersma

 

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kon tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*