appartementen zuiderduinen den haag

Inzending Berlagevlag: Woningen Zuiderduinen – atelier PRO

ZuiderDuinen is een woningbouwproject in het gebied tussen stad en duinen, omringd door groen. Het complex ligt naast de International School The Hague (ISH), op de hoek van de Ockenburgstraat aan de Wijndaelerweg. Atelier PRO was als architect van de ISH al goed bekend met het gebied; daardoor was het makkelijk voor ons om het project zorgvuldig in te passen.

ZuiderDuinen bestaat uit 61 ruime koop- en huurappartementen met een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang in de plint. Om de openheid in het gebied maximaal te houden hebben we de woningen geclusterd in drie woonblokken. De parkeerplaatsen van de woningen zijn uit beeld gehouden door ze in een kunstmatig duin op te nemen; ook de voorzieningen, de bergingen en de hoofdentrees van de woonblokken bevinden zich in dit ‘duin’. Aan de Wijndaelerweg-zijde heeft dit duin een stedelijk karakter met etalages en entrees, richting de duinen zorgt een groene glooiing voor verbinding met het omliggende landschap. Aan de zijde van de International School biedt het duin ruimte aan het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang. Boven op het ‘duin’ is een groen dek ontworpen.

Het plan reageert op de rijke landschappelijke context: de bestaande hoogteverschillen zijn gebruikt om de parkeergarage te verbergen en hebben het groene karakter doorgetrokken op de dekken. Belangrijk uitgangspunt was dat alle appartementen optimaal georiënteerd zouden zijn. Gevelopeningen van vloer tot plafond zorgen, samen met riante buitenruimtes, voor maximaal wooncomfort. Daarbij zijn drie verschillende soorten buitenruimtes gekozen: balkons, groene tuinen op het dek, en ruime dakterrassen door ‘setbacks’ op de topverdiepingen.

Met ZuiderDuinen heeft atelier PRO een sculpturaal volume ontworpen dat een zeer uitgebreid programma op een kwalitatieve manier weet in te passen in een bijzondere setting – een compact alzijdig gebouw dat dynamisch op de bestaande kwaliteiten reageert. Daarmee is het een plek geworden waar mensen kunnen wonen, verbonden met de stad en met respect voor het groen.

Architect: Atelier PRO architekten
Opdrachtgever: Schouten Bouw tot 3e kwartaal 2019. Daarna is het project overgenomen door Niersman Bouw Haaglanden
Aannemer: Niersman Bouw Haaglanden
Overige betrokken partijen: Adviseur akoestiek/bouwfysica: BURO Bouwfysica, Adviseur brandveiligheid: ZRI, Constructeur: SWINN, Installatie adviseur: Spindler
Foto’s: Luuk Kramer

NB. Dit project is ingezonden buiten mededinging. De architect maakt deel uit van de jury voor de Berlagevlag 2023. Alle inzendingen geven samen een interessant overzicht van wat er is gebouwd in Den Haag tussen 2021 en juli 2023.

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*