gevel van vmbo school Veurs

Inzending Berlagevlag: VMBO Veurs, Voorburg – atelier PRO

VMBO Veurs is een kleinschalige middelbare school met ongeveer 400 leerlingen. Sinds 2022 is de school gehuisvest in een gebouw in de na-oorlogse woonwijk ’t Loo. De nieuwbouw heeft een heldere, compacte vorm en een gevel van ambachtelijk metselwerk die aansluit bij de omliggende bebouwing. Bijzonder is echter vooral dat de school ook maatschappelijk een relatie aangaat met de omgeving.
De school opent zich naar de buurt en haar bewoners – en dat is een bewuste keuze: door te laten zien wat het VMBO allemaal te bieden heeft aan leerlingen en de samenleving, wil men de beeldvorming rond dit schooltype doorbreken. Op de begane grond bevinden zich praktijklokalen, maar ook een lesrestaurant met een zichtbare keuken en een ‘oefenwinkel’, voor mensen uit de wijk. Zo is visueel én in de praktijk te zien wat het VMBO-onderwijs in kan houden.

Het gebouw wordt gekenmerkt door openheid en geborgenheid; het doel was een school te ontwerpen met een thuisgevoel in plaats van een gebruiksbestendig, minimaal bouwblok. Hierdoor zijn de leerlingen trots op hun gebouw – en er daardoor zuiniger op. Daarnaast wordt er een duidelijk signaal afgegeven: VMBO leerlingen zijn het waard dat er in ze geïnvesteerd wordt.

De maatschappelijke voorzieningen zijn toegankelijk via een eigen ingang. De hoofdentree voor de leerlingen bevindt zich – afgeschermd – aan de zijkant van het gebouw en komt direct uit in de centrale hal, het hart van de school. Hier ontmoeten de leerlingen elkaar, in een ruimte die zich over drie verdiepingen opent boven een tribunetrap. Deze trap is de spil in het sociale leven, en zorgt ervoor dat de hal bijvoorbeeld ook voor voorstellingen kan worden gebruikt.

De vaksecties waaieren vanuit de hal uit door het gebouw en clusteren zich rond verbrede gangen, die een ideale plek zijn om samen te studeren. De theorielokalen, die door alle secties gedeeld worden, liggen centraal in het gebouw. De transparante opzet van het interieur leidde aanvankelijk tot terughoudendheid bij de schoolleiding, maar blijkt in de praktijk een positief effect te hebben. Iedereen voelt zich gezien, en houdt daardoor ook meer rekening met elkaar. Het gebouw is daarbij flexibel indeelbaar en daardoor makkelijk aan te passen voor de toekomst en, mede door de compacte opzet, bijzonder energiezuinig.

De nieuwe school heeft, mede door de zorgvuldige maatschappelijke, architectonische en ruimtelijke inpassing, de wijk een positieve impuls gegeven – wat voorheen een braakliggend terrein was is nu een echte ‘plek’.

Architect: Atelier PRO architekten
Opdrachtgever: Stichting Scholengroep Spinoza
Aannemer: Capelse Streekbouw BV
Overige betrokken partijen: Adviseur akoestiek/bouwfysica brandveiligheid: ZRI, Constructeur: IMd Raadgevende adviseurs, Installatie adviseur: Halmos Adviseurs, Kostendeskundige/ Projectmanager: HEVO BV. Bestekschrijver: Eversteijn bouwconsult
Foto’s: Eva Bloem Fotograaf

NB. Dit project is ingezonden buiten mededinging. De architect maakt deel uit van de jury voor de Berlagevlag 2023. Alle inzendingen geven samen een interessant overzicht van wat er is gebouwd in Den Haag tussen 2021 en juli 2023.

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*