nieuwbouw hagaziekenhuis

Inzending Nieuwe Berlagevlag: HagaZiekenhuis – MVSA Architects

Het HagaZiekenhuis is één van de grootste ziekenhuizen van Nederland. De verschillende regionale onderdelen van het ziekenhuis zijn nu ondergebracht op één locatie. Met een oppervlakte van 34.500 m2 biedt het nieuwe gedeelte onderdak aan het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ), het Moeder-en Kindcentrum, het OK-complex en aan AOHD .

Het gezamenlijke doel (van consortium en opdrachtgever) was om een nieuw soort ziekenhuis te ontwikkelen, een ontwerp dat zou breken met de conventionele ontwerpen. Het resultaat is een licht en open ziekenhuis, een prettige verblijfsomgeving die patiënten helpt sneller te herstellen.

gevel met vijver haga ziekenhuis ontwerp MVSA

De nieuwbouw is opgezet als een 8-vorm met twee groene atria van verschillende schalen, voor kinderen en volwassenen. De verschillend geurende planten zoals lavendel dragen bij aan een helende omgeving. Door de twee atria te overkappen met transparante glazen kappen vloeit het daglicht tot diep in het gebouw, wat naast een luchtig en open gevoel, bijdraagt aan het herstel van de patiënten.

De groene atria of binnentuinen zijn door een brugconstructie met elkaar verbonden. De brug is niet alleen een letterlijke verbinding, maar ook een figuurlijke: de brug zone functioneert als ontmoetingsplek voor mensen van alle afdelingen. En verkort tevens de looplijnen van de logistieke stromingen van patiënten, bezoekers, medewerkers en goederen. Het ziekenhuis is zo ontworpen dat je altijd naar buiten kunt kijken, rechtstreeks of via een andere ruimte.

In het ontwerp is gekozen voor met name eenpersoonskamers, hetgeen het helingsproces versnelt. Kinderen kunnen altijd vanuit hun kamer de gang op kijken, omdat ze graag contact houden met hun omgeving. Volwassen patiënten hebben altijd zicht op buiten en hebben meer privé ruimte. Kinderen kunnen bovendien ten alle tijde in de gezamenlijke speelruimte terecht die buiten de afdeling gesitueerd is, dit om hen bewust te activeren en op onderzoek uit te laten gaan. In plaats van ze te isoleren van andere patiënten, mogen kinderen met elkaar spelen.

interieur met atrium en lichtkoepel haga ziekenhuis

Naast het activeren van kinderen en het creëren van een fijne verblijfsomgeving is ook angstreductie een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Onderzoek toont aan dat een kindvriendelijk, afleidend milieu stress, angst en de perceptie van pijn bij zieke kinderen vermindert. Dit draagt ​​bij aan een meer positieve ervaring van het ziekenhuis. Op de kinderafdeling zijn speciale angst reducerende animaties gecreëerd in samenwerking met Tinker Imagineers. Zij hebben een geanimeerd verhaal bedacht met vijf ‘vriendjes’: Knuf, Blij, Vizzel, Vouw en C-Bot. De vijf vriendjes kunnen via interactieve animaties op de muren met de kinderen mee op avontuur door de gangen of geven steun onderweg naar de operatiekamer. Het resultaat van de animaties is een aangenamere ziekenhuis ervaring voor kinderen.

Naast dat het gebouw aangenaam is voor de patiënt is het ook duurzaam voor zijn omgeving. Aangezien het een DBM contract betreft er vanaf de start van het ontwerp al integraal nagedacht over onderhoud en duurzaamheid. Door het weloverwogen materiaalgebruik en het inzetten van slimme installaties is het gelukt het eerste gecertificeerde de BREEAM excellent ziekenhuis van Nederland te worden.

Opdrachtgever: HagaZiekenhuis
Ontwerp: MVSA Architects Roberto Meyer en Charlotte Griffioen Aannemer: Boele en van Eesteren, Homij, Imtech Overige betrokken partijen: Architecten a/d Maas, Karres + Brands Landschaps architecten

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kon tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*