interieur tijdelijke huisvesting eerste kamer

Inzending Berlagevlag: Tijdelijke Huisvesting Eerste Kamer der Staten-Generaal – Happel Cornelisse Verhoeven

Opgave

In het kader van de grootschalige renovatie van het Binnenhof zijn de Eerste Kamer en de Raad van State voor de aankomende verbouwingsjaren verhuisd naar het monumentale stadspaleis ‘Huis Huguetan’ aan het Lange Voorhout en de voormalige Hoge Raad uit de jaren ‘80 aan de Kazernestraat. Happel Cornelisse Verhoeven is gevraagd om het gebouwencomplex technisch gereed te maken en om het genadeloze contrast tussen beide gebouwdelen te verzachten met een nieuw, representatief  interieurontwerp.

Aanpak

Om de eenheid in het interieur tussen monument en uitbreiding te bekrachtigen, is voor alle representatieve ruimtes in het jaren ‘80 gebouw een nieuwe ‘voering’ ontworpen. Als waren het moderne stijlkamers naar analogie met Huis Huguetan. Houten wandbetimmeringen, gordijnen, vloerbedekkingen en architectonische plafonds zorgen voor een klassiek-moderne sfeer en zijn strategisch los gehouden voor de bestaande structuur zodat de spouwruimte plek kan bieden aan alle hedendaagse technieken.

Samenhang

De gekozen materialen en kleurafwerkingen van alle nieuwe stijlkamers en meubelstukken zijn zorgvuldig afgestemd op de dekkende, wit-grijze grondtonen van het monument om zo een hechte eenheid te vormen tussen beide gebouwdelen. De lichtvoetigheid van deze conceptuele kleur- en materiaalkeuze had als groot voordeel dat dit ook een passend antwoord kon zijn op de zakelijke, functionalistische ‘Rijksgebouwenarchitectuur’ van de voormalige Hoge Raad.

Materiaal

De nieuwe binnenvoering van alle ceremoniële ruimten bestaat hoofdzakelijk uit een houten wand- en plafondgeleding. Gecanneleerde gordijnen en vitrages maskeren de technische tracés van de luchtbehandeling, audiovisuele middelen, ICT en brand-en persoonsveiligheid en zorgen bovendien voor een prettige akoestiek. Een familie van houten meubelstukken, lichtarmaturen en beschilderde ornamenten geven de ruimtes betekenis en zorgen voor een intieme, huiselijke toets.

Duurzaamheid

Vloerbedekkingen, wandbespanningen en gordijnen zijn standaard assortimenten en bestaan, waar mogelijk, uit gerecyclede producten. Het interieur en de losse inventaris zijn veelal gemaakt van gelamineerde meubelplaten van (rest)houten delen en zijn ontworpen als demontabele bouwpakketten die in de fabriek zijn voorbereid. Tafelschotten, tafelbladen en wandelementen zijn steeds uit één stuk gefreesd inclusief de randprofileringen om zo de suggestie van een ambachtelijke detaillering op te roepen.

Decorum

Het ontwerp, geconcipieerd als een Semperiaanse, losstaande bekleding, tracht met eenvoudige middelen een waardige omgeving te bewerkstelligen die, als nadrukkelijke wens van de gebruiker, gehoor geeft aan de Eerste Kamer als ‘Chambre de Réflexion’. Een decorum dat herinneringen oproept aan het Binnenhof en waar rituelen, conventies en symboliek gewicht geven aan de werkwijzen, wetgevende taken en omgangsvormen in het parlementaire instituut.

Architect: Happel Cornelisse Verhoeven
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Aannemer: Dura Vermeer Bouw Heyma
Overige betrokken partijen: Constructeur: Movares, Installatieadviseur / bouwfysica: Movares, Bouwdirectie: BBC Bouwmanagement B.V., Kunstenaars: Kasper Bosmans (gevel Kazernestraat), Navid Nuur (plenaire zaal), Grafisch ontwerp: Reynoud Homan (signing, symboliek Plenaire zaal), Textielontwerp: Aleksandra Gaca (karpetten Tuinkamer)
Foto’s: Karin Borghouts

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*