lange multifunctionele kastenwand

Inzending Berlagevlag: Mallemolen – BLÁHA architecture+design

Oud en charmant contrasteren met nieuw en eigentijds in het ontwerp voor de hofjeswoning Mallemolen 42. Het Hofje Mallemolen, oorspronkelijk ontworpen door J. Jager en S. van Kamp in 1869, is één van de vroegste en best bewaarde voorbeelden van woningen voor ambachtslieden en arbeiders die in de negentiende eeuw achter bestaande straten verrezen.

Historisch hofje

De opdrachtgever viel voor het charmante en historische karakter van het hofje. Toen ze nummer 42 verwierven was de woning in erg slechte staat. Het huis stond al een tijd leeg; de deuren waren dichtgetimmerd, het lekte, de dakkapel viel uit elkaar, een gat in het plafond en ladder leidden naar de zolder en sanitaire voorzieningen ontbraken. Met een oppervlak van 57 m2 is het een kleine woning, bestaande uit de begane grond verdieping met een zolder onder het mansardedak en een kleine tuin aan de achterzijde.

Kleinschalige woonruimte

Het concept was om de woning te behouden en te restaureren in lijn met de directe (en voor Den Haag historisch kenmerkende) omgeving. Met als contrast op het historische karakter een eigentijds en licht interieur te ontwerpen dat van alle moderne gemakken is voorzien. Zo worden oud en charmant gecontrasteerd met nieuw en eigentijds. Daarnaast geeft het project een moderne invulling aan het gebruik van kleinschalige woonruimte, iets dat in de hedendaagse stedenbouw een steeds groter belang dient.

Het metselwerk is gerestaureerd, het dak gerepareerd, de gehele woning geïsoleerd en de beglazing vervangen met isolerend glas. Bij binnenkomst zijn de binnenmuren verdwenen en is de opening naar de achtertuin vergroot. Een gevlinderde betonvloer verbindt de binnen- en buitenruimte als één geheel.

Multifunctionele 11 meter lange kastenwand

De belangrijkste architectonische ingreep is een 11m lange kastenwand die zich over de gehele lengte van het huis uitstrekt en de functionele ruimtes opneemt om de leefruimte vrij en flexibel te maken. Bezoekers betreden de woning via de kastenwand. De eiken kastenwand vormt een warm contrast voor het beton en wit stucwerk. Achter een deur in de kastenwand schuilt de trap naar de bovenverdieping. De keuken ligt in het verlengde van de kastenwand, in een uitbouw aan de achterzijde. Verder zijn in de wand onder andere de entreehal, een toilet, de meterkast, de televisie, de wasruimte en bergruimte verwerkt.

Boven wordt het concept van de kastenwand doorgezet. Het liefst was ook hier de kast doorgetrokken over de lengte, maar daarvoor moest de dakkapel worden verplaatst, wat niet werd toegestaan. De kastenwand is daarom haaks geplaatst en scheidt de slaapkamer van de badkamer. Onder de dakkapel is een zitbank met bergruimte gecreëerd. Dankzij de plaatsing van extra dakramen en de opening van de ruimte tot in de nok is de ruimte is helder en licht. Ook hier zijn de wanden wit afgewerkt en de vloer grijs.

De kleine achtertuin is vormgegeven in een cottagestijl, weer in contrast met het strakke en eigentijdse interieur. Ruwe muren en wilde bloemen geven een rustiek gevoel, wat weer aansluit bij het charmante, historische gevoel van het traditionele hofje.

Opdrachtgever: particulier
Aannemer: SK Bouw
Overige betrokken partijen:
13 Speciaal
Van Ruysdael
Van Haastert Trappen
Blijleven B.V.
Kleine Beton Pomp
Foto’s: Maurice Mikkers

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*