woningen in de voormalige julianakazerne

Inzending Berlagevlag: Julianakazerne, Julia’s Park – Bureau voor Stedebouw en Architectuur Wim de Bruijn

De Julianakazerne in Benoordenhout is op spraakmakende wijze getransformeerd naar Julia’s park. Een prachtig woongebouw in een parkachtige setting waarin de architectuur van het monument is behouden, maar subtiel uitgebreid met een tweede vormentaal.

De Julianakazerne is in 1942/43 gebouwd als ‘SS-Polizeikazerne’ door de toenmalige Duitse bezetters en is na de oorlog in gebruik genomen door de Nederlandse landmacht. De kazerne is geclassificeerd als gemeentelijk monument. Het gebouw is getransformeerd van een gesloten kazerneterrein naar een open leefgebied met hoogwaardige herenhuizen en een monumentale tuin die past bij zijn omgeving en het chique woonmilieu.

Tweede vormentaal voor extra daglicht

Het gebouw is verticaal verkaveld in een veertigtal ruime woningen en appartementen. De kenmerkende architectuur van het gebouw is zoveel als mogelijk bewaard door eerst een restauratie te doen naar het oorspronkelijke gebouw en vervolgens een tweede vormentaal te introduceren in de vorm van glazen incisies om extra daglicht te creëren. Op deze manier is zowel het monumentale erfgoed bewaard als nieuw leven ingeblazen voor een nieuwe toekomst.

Opdrachtgever: Zinc Real Estate
Aannemer: Heerkens Van Bavel Bouw
Buro Sant en Co landschapsarchitectuur
Foto’s: Zinc Real Estate BV en BSA Wim de Bruijn

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*