villa carnegie met tuin

Inzending Berlagevlag: Herontwikkeling Villa Carnegie – Braaksma & Roos Architectenbureau

Op een unieke, groene locatie in het hart van de Haagse binnenstad heeft Braaksma & Roos Architectenbureau een transparante appartementenvilla ontworpen. Het karakteristieke begin 20e-eeuwse kantoorpand is herontwikkeld en uitgebreid tot 9 appartementen met een ondergrondse parkeergarage. Een krachtig ontwerp dat het gebouw weer met de natuurlijke omgeving verbindt, en een spannend spel ontstaat tussen oud en nieuw.

Krachtige verbinding met het groen

Tegenover het Vredespaleis, midden in de Haagse ambassadewijk en aan de rand van Park Zorgvliet, ligt de statige villa aan Carnegielaan 1. Door de verschillende verbouwingen en ongelukkige uitbreidingen de afgelopen decennia was het pand min of meer verdubbeld in grootte, maar had het z’n karakteristieke uitstraling grotendeels verloren. Het in de jaren ‘60 aangebouwde stuk was pompeus, gesloten en had niet de stijl en allure van de oorspronkelijke villa. Daarbij was het omliggende terrein verhard ten behoeve van parkeergelegenheid. Een belangrijk uitgangspunt bij de herontwikkeling was dan ook om de bijzondere kwaliteiten van de villa opnieuw in te zetten. Het nieuwe ontwerp zou een krachtige verbinding met de groene omgeving zoeken.

transparante uitbreiding villa carnegie

Transparant en gelaagd naast statig en klassiek

De nieuwbouw is om die reden naar buiten georiënteerd. De tuin is een essentieel onderdeel van het complex – zowel het bestaande gebouw als de nieuwe uitbreiding gaan een bijzondere relatie aan met de nieuwe tuin, de vijver en het omliggende groen. Het leefgebied wordt door de grote raam¬partijen en ruimtelijke balkons zo ver mogelijk doorgetrokken naar buiten toe. De gevel krijgt op deze manier een lichte en transparante uitstraling die harmonieert, maar tegelijkertijd een spannend spel aangaat met de oorspronkelijke villa. De aanbouw voelt als een buitenhuis met als kers op de taart een prachtig uitkijkje op het Vredespaleis.

historische villa carnegie met uitbreiding

Er is met veel zorg gezocht naar visueel prettige en tegelijk praktische ontwerpoplossingen voor een optimale leefbaarheid van de appartementen. Om privacy te waarborgen zijn er langs alle ramen slanke stalen shutters geïnstalleerd. Door verschillende bronstinten te gebruiken wordt een dynamisch gevelbeeld gecreëerd dat het omliggende kleurenpalet complementeert. De structuren in zowel de shutters als het hekwerk zijn ontworpen in het verlengde van de verfijnde taal van het oorspronkelijke gebouw. Daarnaast is het hekwerk een eigentijdse interpretatie van organische structuren uit de omgeving, en vormt een delicaat open weefsel rondom de nieuwbouw. Deze gestileerde details komen ook terug in de vloeren van de balkons, die taps toe lopen. Een trompe l´oeil waarbij lijnen smaller lijken en vormen nog eleganter aan doen.

De nieuwe woningindeling is gebaseerd op de oorspronkelijke klassieke structuur van de villa, met een reeks aaneengeschakelde ruimten die worden verbonden door een lange enfilade. De ruime woningen van tussen de 200 en 400 m2, zijn uitgestrekt over zowel de oorspronkelijke villa als de transparante uitbreiding. Waardoor de bewoners zowel zowel de historie als het eigentijdse en lichte buitenhuis beleven.

aansluiting oud en nieuw villa carnegie

Relatie tussen villa en groen

In nauwe samenwerking met landschapsarchitectenbureau Bosch Slabbers is een integraal ontwerp voor de buitenruimte ontwikkeld, dat wordt gekenmerkt door de monumentale bomen.

Opdrachtgever: Castellum Projectontwikkeling
Aannemer: Burgland Bouw
Interieur: Petra van Trigt
Landschap: Bosch Slabbers
Constructie: Swinn
Bouwfysica: DWA
Foto’s: Arjen Veldt

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kon tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*