De Titaan, het voormalige HartingBank-gebouw op de Binckhorst, is getransformeerd tot een bruisende broedplaats voor creatieve startups en bedrijven in de maakindustrie. Braaksma & Roos Architectenbureau werkt sinds 2017 aan de duurzame herbestemming van het verouderde bedrijfsgebouw.
Het gebouw is opnieuw verankerd in de omgeving. De gevel aan de waterkant is transparant en versterkt de relatie met het water, waarlangs een doorgaande looproute is gecreëerd. Het gebied langs de kade is voorzien van trappen en zitplekken, voor zowel gebruikers van De Titaan als voorbijgangers. Het voorplein bij de hoofdentree is verbonden met het kadeniveau via een tribunetrap, waardoor buitenbijeenkomsten mogelijk zijn. Rondom het voorplein voorziet groen in schaduw en biodiversiteit.
Binnen biedt het gebouw een prettige werkomgeving met diverse soorten werkplekken en gemeenschappelijke gebieden. Ooit ontworpen als tabaksopslag bezat het gebouw veel vloeroppervlak met relatief weinig geveloppervlak. Meestal is dit een nadeel, maar in dit geval een kans om grote vides te creëren die samen met de grote glazen schuifdeuren de interactie tussen gebruikers stimuleert. Daklichten zorgen voor een ruimtelijke sfeer en een moswand draagt bij aan de akoestiek en het groene karakter van het gebouw. Het café op de begane grond fungeert als ontmoetingsplek en presentatieruimte. In de kelder zijn ruimtes voor de ‘makers’.
“Het gebouw werkt precies zoals we hoopten,” zegt Hendrik Halbe, (CEO Unknown Group), “het straalt openheid uit, zowel van binnen als van buiten en het nodigt uit om elkaar op te zoeken. Het is licht en geeft energie, en het gebruik van hout creëert een warm gevoel.”
Bij de herbestemming stond circulariteit centraal. Een groot deel van de bestaande draagstructuur en kenmerkende stalen binnenpuien is hergebruikt. Gevelaanpassingen uit het verleden zijn subtiel zichtbaar gehouden. Er is gebruik gemaakt van circulaire materialen zoals verzaagde vloerbalken voor akoestische wandbekleding en Métisse-isolatiemateriaal van afgedankte spijkerbroeken. Nieuwe materialen zijn biobased of Cradle-to-cradle gecertificeerd, zoals multiplex voor de binnenwanden.
Het gebouw wordt verwarmd door warmtepompen, inclusief warmteterugwinning via de ventilatielucht. Het dak is voorzien van ruim 800 zonnepanelen die het overgrote deel van de energieopwekking van het gebouw voor hun rekening nemen. Ook langs de dakrand zijn zonnepanelen geplaatst, met daarop grafische prints van tabaksbladeren die verwijzen naar de oorspronkelijke functie van het gebouw. Het comfort en energieverbruik worden geoptimaliseerd met zonwering en isolatie.
Architect: Braaksma & Roos Architectenbureau
Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
Aannemer: Constructif
Overige betrokken partijen: Constructeur: Bureau Broersma Ingenieurs en Bouwadvies / Ingenieursburo IOB, Adviseurs installaties E & W: Ontwerpburo Van der Vlugt, Eigenaar en gebruiker: Unknown Group, Adviseur Bouwfysica: S&W Consultancy, Adviseur bouwkosten: IGG Adviseurs, Adviseur brandveiligheid: Incendio, Adviseur licht: Ontwerpburo Van der Vlugt, Aannemer installaties: BRI Groep, Gevelbouwer: Van Iersel Made, Interieurbouwer: Punt interieurbouw, Installateur: BRI Groep, Bestek: IGG Adviseurs, Directievoering: MIXD Architecture & Art – Andries Micke
Foto’s: Arjen Veldt
Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.
Recente reacties