fig tree house

Inzending Berlagevlag: Fig Tree House – Bloot Architecture

In de Haagse Vogelwijk gaat een minimalistische aanbouw een scherp contrast aan met de expressieve baksteenarchitectuur uit 1927 en legt zo de verborgen kwaliteiten bloot. Het bestaande huis heeft aan de voorzijde een originele aanbouw. In de tuin daarachter staat een prachtige vijgenboom die niet zichtbaar was vanuit het huis.

Doordat de nieuwe uitbouw voorbij de bestaande breedte van het huis loopt, gaat de glazen uitbouw een relatie aan met de bestaande uitbouw. Daardoor ontstaat er een semi omsloten buitenruimte rondom de oude vijgenboom. Door het verbreden van de uitbouw verrijst naast de oude en de nieuwe wereld een derde wereld rondom de verborgen vijgenboom. Het ontwerp voor de uitbreiding van het huis houdt het midden tussen een scherp contrast en de relatie die het aangaat met de bestaande ‘verborgen’ kwaliteiten van het huis.

vijgenboom naast uitbouw fig tree house

Minimalistische details en expressieve baksteenarchitectuur

De bestaande architectuur uit 1927 heeft elementen in zich van Jugendstil en de Amsterdamse School. De nieuwe toevoeging gaat door middel van de minimalistische detaillering, een scherp contrast aan met de expressieve baksteenarchitectuur. De volledig glazen gevel heeft een minimale dakrand en glas dat tot aan het niveau van de tuin loopt.

open hoek in minimalistische uitbouw

Vrij uitzicht

Van binnenuit gezien zijn er vrijwel geen visuele barrières naar de buiten toe, waardoor uitzicht en daglicht vrij spel krijgen. De constructie van de uitbouw is op een kolom na uit het zicht gehouden, waardoor het dak van de uitbouw lijkt te zweven. Daarbij kan de pui openschuiven tot een grote open hoek, waardoor de eettafel gevoelsmatig vrij in de buitenruimte komt te staat. Dit in tegenstelling tot de bescheiden keuken en eetkamer met minder daglicht in het oorspronkelijke huis.

In het interieur zijn de nieuwe gevlinderde betonvloer en de nieuwe keukenwand gebruikt om oud en nieuw te verbinden. De vloer en de keuken lopen vanuit de uitbreiding door, de bestaande woning in en vermengen op die manier oud en nieuw.

Opdrachtgever: Particulier
Aannemer: Aannemersbedrijf L.R. Treep
Constructie: Remmerswaal Bouwadvies.
Foto’s: Christian van der Kooy

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*