moderne spiraaltrap in monumentaal kantoor

Inzending Berlagevlag: Bentinck Huis – Kentie & Partners Architekten

Het monumentale Bentinck Huis uit 1751 aan het statige Lange Voorhout is getransformeerd naar een modern en duurzaam kantoor met respect voor de historische grandeur. Een future-proof gebouw van ongeveer 6.000m2 biedt haar gebruikers een gezonde en comfortabele werk- en ontmoetingsplek.

Het gebouw is in 1996 uitgebreid met een moderne aanbouw aan de Hoge Nieuwstraat. In de transformatie is het atrium van dit bouwdeel ingezet om het monumentale en het nieuwere deel beter met elkaar te verbinden. Door een volwaardige tweede entree aan de Hoge Nieuwstraat te realiseren is het atrium een ontmoetingsplek geworden. Vanaf de entree aan het Lange Voorhout is meer doorzicht naar dit atrium gemaakt, waarbij een houten loper je automatisch naar de receptie leidt. De receptie/koffiebar is geïntegreerd in de iconische spiraaltrap. Deze blikvanger ziet er van buiten strak uit, maar heeft een warm en uitnodigende afwerking aan de binnenzijde. Ook zorgen de gekozen kleuren en materialen door het gehele gebouw ervoor dat de beide bouwdelen meer op elkaar aansluiten.

Monumentaal kantoor met energielabel A

Het gebouw is klaar voor de toekomst. Zo heeft het een WKO-installatie, waardoor het niet langer van gas afhankelijk is. Ook is het gebouw voorzien van zonnepanelen en een sedumdak. Verder zijn er sensoren op alle kantoorvloeren geplaatst die temperatuur, CO2 en aanwezigheid meten en installaties per ruimte automatisch aansturen om optimale energiebesparing te realiseren en comfort te verhogen. Op de grote kantoorvloeren van het nieuwere bouwdeel is bovendien een prettigere werkomgeving gecreëerd door ruim 40% meer glasoppervlakte te realiseren. In het verduurzamen is de monumentale waarde van het pand zo goed mogelijk behouden. Denk aan de isolerende beglazing in de originele schuiframen en de isolatie van de klassieke vloeren. Door de diverse verbeteringen heeft het pand het energielabel A weten te behalen en zal binnenkort het BREEAM In-Use Excellent certificaat krijgen.

Opdrachtgever: NSI Kantoren
Aannemer: Du Prie Bouw & Ontwikkeling
Installatieontwerp en -uitvoering – Hiensch Engineering B.V.
Brandveiligheid – TAC Technisch Advies Centrum, Brandveiligheid B.V.
Constructeur – Broersma Bouwadvies
Projectmanagement – CBRE
Eestairs
Foto’s: Jeroen de Vries / Hans Morren

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kon tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*