appartementen neherkade vanaf parkeerdek

Inzending Berlagevlag: Appartementencomplex Neherkade – architecten van Mourik

Het wooncomplex aan de Neherkade heeft een divers aanbod van appartementen tussen de 23 en 75m2. De locatie ligt ingeklemd tussen de Neherkade en de Laakweg, naast een winkelcentrum en een kantoorgebouw. De bebouwing in deze strook heeft een herkenbare plint met een divers programma en materiaalgebruik. Een onderliggende hogedrukwaterleiding vormt de aanleiding om een deel van het gebouw op te tillen. Zo ontstaat er een volume met een hoogte van 55 meter. Onder het opgetilde volume bevindt zich een ruime fietsenstalling. Op de begane grond bevinden zich gemeenschappelijke voorzieningen zoals studieplekken en een wasruimte.

Verschillende woningtypologieën

Er is gezocht naar een optimale relatie tussen de omgeving, het gebouw en het programma. Door de ligging en beperkte ruimte rondom de locatie is een compacte bouwmethode essentieel. Hierdoor is gekozen voor een prefab systeem. Binnen deze kaders is gezocht naar een zo groot mogelijke vrijheid binnen de woningplattegronden. Hieruit is een breed palet aan typologieën ontstaan.

Informele expressie van de gevel

De gevel bestaat uit betonnen elementen in een gelige tint met de uitstraling van travertin. Er wordt onderscheid gemaakt in de textuur door de toepassing van een grove en een gladde afwerking. Door de verspringende raamopeningen en panelen ontstaat er een informele expressie. De panelen verjongen rondom de raamopeningen zodat er reliëf ontstaat aan de buitenzijde en het interieur wordt voorzien van meer licht.

Opdrachtgever: iDea Compact
Aannemer: Aannemersbedrijf Van Agtmaal
Overige partijen: Geelhoed Engineering, Coever Vastgoed
Foto’s: architecten van Mourik

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kon tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*