Het iconische Stationspostgebouw (SPG) in Den Haag is getransformeerd tot een duurzame, sociale, gezonde werkomgeving van de 21ste eeuw. Het ontwerp bouwt voort op het verleden van het SPG als postsorteercentrum maar ook op het karakter van PostNL nu. De transformatie biedt nieuw leven aan het monument én is aanjager van gebiedsontwikkeling het HS Kwartier.
Het Rijksmonument uit 1939 naast Hollands Spoor is een icoon van het Functionalisme, met een opvallende gevel in lichte baksteen en afgeronde vormen. Het is een gebouw met grote waarde voor Den Haag, dat door onze transformatie een nieuwe rol heeft gekregen: een eigentijdse kantooromgeving die heden en verleden verbindt.
Het SPG was oorspronkelijk met een heel ander doel ontworpen, namelijk als postsorteercentrum. Het leeuwendeel van het gebouw bestond uit hoge, diepe industriële ruimtes die door glazen bouwstenen van daglicht werden voorzien. Hier stonden de transportbanden en sorteermachines die de post uit het nabijgelegen station verwerkten. Het SPG was een gebouw als een machine: functioneel en op maat gemaakt voor de toenmalige taken van de PTT. Dit maakte herbestemming ingewikkeld want het gebouw heeft tegelijkertijd een spilfunctie binnen de omgeving.
Tijdens het stedenbouwkundig onderzoek kwam de betekenis van het SPG voor de stad sterk naar voren: het was lange tijd het hoogste gebouw in de wijde omtrek en een zichtbaar, altijd verlicht baken, want dag en nacht in bedrijf. ‘De Post zit aan het spoor’, dat zit nog altijd in het DNA van Den Haag – en in het collectieve geheugen van PostNL, dat het SPG zag als dé plek voor hun hoofdkantoor en daarom als ‘nieuwe’ gebruiker terugkwam.
PostNL is inmiddels echter een ander bedrijf dan vroeger – een pakketbezorger – en ook op zoek naar een ander soort huisvesting: een toekomstbesteding en duurzaam kantoor gebaseerd op ‘het nieuwe werken’ waarin ontmoeting bevorderd wordt. Door verspringende vides en getrapte nieuwe verdiepingen in de hoge, diepe sorteerruimtes toe te voegen hebben we het gebouw geopend. Alle verdiepingen zijn verbonden, maar op verschillende manieren gekoppeld. Zo zijn tegelijkertijd én een breed scala aan plekken voor interactie én een indrukwekkend atrium ontstaan.
Het nieuwe kantoor is een levendige ruimte die begrijpelijk is voor iedereen die er komt, en waar iedereen die voor PostNL werkt – van CEO tot bezorger – zich thuis voelt. Maar in het atrium is ook de grootsheid van de machines die ooit de ruimtes domineerden voelbaar, de roots van het bedrijf zijn letterlijk zichtbaar.
Architect: KCAP+Kraaijvanger Architects
Opdrachtgever: LIFE makes SENS (KCAP – architect), PostNL (Kraaijvanger Architects – interieurarchitect)
Aannemer: JP van Eesteren / Besix
Overige betrokken partijen: Unica (installatie), Traject (management en duurzaamheid), Coors (constructie interieur), DELVA Landscape Architecture & Urbanism (landschap)
Foto’s: Ossip van Duivenbode
Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.
Recente reacties