provinciehuis zuid Holland met nieuwe daklichten

Inzending Berlagevlag: Provinciehuis Zuid-Holland – Kraaijvanger Architects

Provinciehuis Zuid-Holland, in 1963 gebouwd naar ontwerp van Fritz Peutz, is ingrijpend gerenoveerd en uitgebreid. Kraaijvanger ontwierp de renovatie als een vindingrijke transformatie die recht doet aan de oorspronkelijke architectuur. Het project toont de winst die er te behalen is als een brutalistisch gebouw op een slimme en duurzame manier verbouwd wordt.

gevel provinciehuis zuid Holland brutalistische architectuur

Provinciehuis Zuid-Holland is representatief voor de architectuur van bestuursgebouwen uit de jaren ’60, voornaam, ruim bemeten en indrukwekkend. Het gebouw miste warmte en daglicht en voldeed bovendien niet meer aan de klimaatambities van de Provincie Zuid-Holland. In het ontwerp van Kraaijvanger was het binnenhalen van daglicht (Hollands licht) het belangrijkste thema. Een essentieel element in het ontwerp is het nieuwe dak over de gehele derde verdieping, waarin grote openingen zijn aangebracht. Onregelmatige, trapeziumvormige kappen filteren het licht en beperken de warmtelast van direct zonlicht. Dit gevarieerde licht wordt als een Jakobsladder tot aan de begane grond geleid door vides, glazen kappen en lichtopeningen boven de statenzaal. Het patroon van de lichtkappen is geïnspireerd op de aanwezige wandreliëfs van Henk van der Plas en op het werk van Jan Schoonhoven. Het resultaat is een compositie van Hollands licht, met hemel, direct en indirect licht en reflecties.  Wie naar boven kijkt ziet een collage van voorbij drijvende wolken, als een levend schilderij. De dichte delen van het raster zijn LED-vlakken, die ’s avonds zorgen voor een omgekeerd effect.

lichtkoepels in provinciehuis zuid holland

Daarnaast maakte Kraaijvanger de gedurfde keuze om een in de loop van de jaren ontstane weeffout te herstellen. In de jaren ’90 werd de entree verlegd van het Malieveld naar het interne hof aan de andere zijde. Daardoor was er bij binnenkomst geen grande ontvangst meer. Kraaijvanger ontwierp een nieuwe reeks van voorhal-statenzaal-antichambre (met uitzicht op het Malieveld) waarbij statenzaal en entreehal zijn omgewisseld. Op de plek van de statenzaal is nu een ruime entreehal die tevens als evenementenhal gebruik kan worden. Het vernieuwde Provinciehuis-Zuid Holland is energieneutraal. De bestaande gevel kampte met grote energielekken, maar leende zich dankzij zijn robuustheid uitstekend voor na-isolatie van binnenuit. De beglazing in de bestaande kozijnen is vervangen voor triple glas. Zonnepanelen op het dak en energieopslag in de bodem zorgen ervoor dat de energie duurzaam en lokaal wordt opgewekt. Natuurlijke daglichttoetreding in het gebouw is gemaximaliseerd door de derde verdieping te vervangen voor een ‘zwevende’ duurzame dakopbouw. Dit vergroot het welbevinden van de mensen in het gebouw en verlaagt tevens het benodigde energiegebruik voor verlichting.

statenzaal in provinciehuis zuid holland

Architect: Kraaijvanger
Opdrachtgever: Provincie Zuid-Holland
Aannemer: Kuijpers
Overige betrokken partijen: Aronsohn, Valstar Simonis, DGMR
Foto’s: Ronald Tilleman

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2023 kan tot 1 september 2023. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA (hoofdsponsor) netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag.

Leave a Comment

*