Transformatie voormalig kleine belastingkantoor

Transformatie kleine belastingkantoor: van gribus naar aantrekkelijke stadsentree

NNM gebouw. Foto's Lindy Schuin

Tekst: Judith Schotanus. Foto’s: Lindy Schuin.

Het deed pijn in de ogen als men bij Hollands Spoor de stad in liep. Jarenlang stond het voormalige kleine kantoor van de belastingdienst tegenover het station leeg. Het verloederde gebouw op deze prominente plek in Den Haag was een doorn in het oog van de vele voorbijgangers en buurtbewoners. Voor het typische jaren ‘70 pand zijn afgelopen jaren meerdere plannen gemaakt. Hoewel de locatie direct naast het intercity station ligt, kwam de transformatie niet van de grond. In de media verschenen venijnige stukken met koppen als ‘Voorlopig gewoon gribus’ en ‘Het lijkt hier net een achterbuurt’. Na 8 jaar leegstand heeft het gebouw eindelijk een heel nieuwe uitstraling gekregen.

 

Oude situatie kleine belastingkantoor

Studentenwoningen

In opdracht van Geste groep is het kantoor onlangs door KOW herbestemd tot studentenwoningen. Nadat de Stationsweg een opknapbeurt had gekregen, heeft de gemeente meer druk achter de ontwikkeling van het pand gezet. Uiteindelijk is gekozen voor studentenhuisvesting. Voor studenten is de ligging in de stad gunstig. Behalve het station zijn ook de Haagse Hogeschool en de binnenstad vlakbij. De parkeereis is voor studentenhuisvesting bovendien laag. Voor de 155 studio’s zijn nu 19 parkeerplaatsen gerealiseerd, terwijl voor reguliere appartementen veel meer parkeerplaatsen geëist worden. De oorspronkelijke parkeerkelder is nu grotendeels ingericht als fietsenstalling met plek voor maar liefst 160 fietsen en scooters.

Nadat de keuze voor studentenwoningen was gemaakt, ontwierp KOW in korte tijd een plan voor de transformatie. Het gebouw bevat nu studio’s van 18 tot 32 m2 met een keukentje en eigen badkamer. In het ontwerp is rekening gehouden met een korte bouwtijd. De bestaande structuur met de liftschachten en het centrale trappenhuis konden worden hergebruikt. Het gebouw is door Van Zanten Bouw gestript tot op het betonskelet. De vloeren, daken en gevels zijn beter geïsoleerd. Alle badkamers zijn geprefabriceerd en werden kant en klaar naar binnen geschoven. Omdat de badkamers aan de buitenkant zijn afgewerkt met gipsplaat, is er geen verschil met de andere muren. Door de snelle bouwtijd was de bouw aan het begin van het studiejaar net ver genoeg gevorderd om het eerste deel van de kamers te kunnen verhuren.

Klassiek ontwerp

Aan de Stationsweg grenst het voormalige kleine belastingkantoor aan historische bebouwing met een aantal neorenaissance panden. Aan het Stationsplein ligt het naast een modernistisch woongebouw met commerciële ruimten in de plint van Van Herk & De Kleijn (ontwerp: 1987 – 1992). KOW koos voor aansluiting bij de stationsweg. De gevel kreeg een klassieke opbouw met een donkere natuurstenen gevelbekleding op de begane grond als plint en daarboven gemetselde gevels met verticale ramen en horizontale betonnen banden. Het hekwerk op het dak fungeert als daklijst. Aan het bestaande gebouw werden twee verdiepingen toegevoegd. Op de hoek is de gemetselde gevel op deze verdiepingen doorgezet. Daarnaast zijn de extra verdiepingen bekleed met plaatmateriaal van zink en ligt de bovenste verdieping verder terug. Zo kreeg het gebouw een mooi accent op de hoek, dat nog versterkt wordt door de verhoogde dakrand en een sprong in de gevel.

De vrij strakke nieuwe gevel is op een aantal plekken gedecoreerd met de door KOW geabstraheerde initialen G.S. In de gevelstenen en in het hekwerk op het dak komt het monogram terug van oprichter en naamgever van de Geste Groep, Gerard Stevers, die in 2014 overleed. Dochter Andrea Stevers nam het bedrijf over. Ook de naam van het gebouw is een eerbetoon aan haar vader. NNM staat voor ‘Nog Niet Misschien’, een veel gebruikte uitspraak van Stevers.

Big Brother is watching you?

De studenten kunnen gebruik maken van de grote gemeenschappelijke woonkamer, het aangrenzende dakterras en de ruimte met wasmachines op de bovenste verdieping. De woonkamer is een mooie ontmoetingsruimte voor de bewoners. En als je kamer te klein is voor je vriendengroep kun je er ook prima terecht. Hoe zorgt beheerder Geste Groep ervoor dat de woonkamer die meer dan 150 bewoners met elkaar delen, netjes blijft? Als er na een feestje veel troep achterblijft, krijgt iedereen bericht dat er snel opgeruimd moet worden. Zo niet, dan worden de schoonmaakkosten in rekening gebracht en volgt er mogelijk een boete. Geste weet immers precies wie de troep gemaakt heeft. In de gemeenschappelijke ruimte, maar ook in de entreehal en gangen hangen bewakingscamera’s. De bewoners zijn hiervan op de hoogte als ze het huurcontract tekenen. Zou de huidige generatie jongeren al zo gewend zijn aan de aanwezigheid van camera’s in het publieke domein, dat ze camera’s in de semi-publieke ruimten rond hun kamer geen probleem vinden?

De studentenwoningen zijn hoe dan ook gewild. Alle studio’s waren snel verhuurd. In de commerciële ruimte in de plint komt horeca. Na de nieuwe inrichting van de Stationsweg en het transformatieproject even verderop in de straat – eveneens door Geste en KOW – is het nog wachten op de transformatie van het grote belastingkantoor tot het Stationsplein weer echt een aantrekkelijke entree van de stad is.

Op 15 november 2016 organiseerde het Haags Architectuur Café een excursie door het pas opgeleverde NNM gebouw.

Bewaren

Bewaren

Leave a Comment

*