interieur woonhuis de gele lis

Inzending Nieuwe Berlagevlag: Woonhuis Gele Lis – Architect2GO

In het kader van het woonprogramma IkbouwinDenHaag zijn in 2013 de eerste kavels aan de Gele Lis in de verkoop gegaan. Nabij de Delftse Hout is op een dubbel kavel door Architect2GO een hoekwoning gerealiseerd.

Uitzicht op groen

De kavels zijn relatief klein, waardoor de woningen dicht op elkaar staan. Om toch te kunnen genieten van het nabij gelegen groen van de Delftse Hout is een deel van het woonprogramma op de verdieping gesitueerd. Openslaande deuren geven toegang tot het dakterras dat van de vroege middag tot de avond van de zon geniet en uitzicht geeft op de hoge bomen aan de Nootdorpse Achterplassen.

woonkeueken met vide in zelfbouw woning

Verrassende zichtlijnen

Onder het dakterras bevinden zich 3 slaapkamers en een badkamer. De gang met glazen pui en openslaande deuren ligt aan de tuinzijde. Dit deel van het huis is bewust laag gehouden om te voorkomen dat de L-vormige opzet van huis de hoek volledig zou afsluiten. Tot groot genoegen van de bewoners van de bestaande woningen aan de Gele Lis, die hierdoor hun uitzicht bewaren.

De woonkeuken bevindt zich ook op de begane grond en heeft met vouwpuien toegang tot de tuin op het zuidwesten. De living en woonkeuken hebben contact met elkaar door de vide boven het eetgedeelte. Deze verbinding wordt benadrukt door de schoorsteen voor respectievelijk een gashaard naast de eettafel en een houthaard in de zithoek. De study en de masterbedroom, bevinden zich op dezelfde laag als de living en zijn bereikbaar via een loopbrug in de vide. Vanuit de woonkeuken bereik je de living met een prefab betonnen trap met hardglazen balustrades.

Deze, niet traditionele, indeling van het woonprogramma in dit L-vormige volume zorgt voor verrassende zichtlijnen en onverwachte doorkijkjes.

gevel hoekwoning zelfbouw Gele Lis

Hout en duurzaamheid

De architectuur van dit woonhuis sluit, zowel qua vormgeving als materialisatie, aan bij de bestaande woningen. Het kavelpaspoort schreef ten aanzien van de gevelbekleding een aandeel van 50% hout voor. Het loftachtige, houten volume bekleed met Western Red Cedar wordt gedragen door een kloeke onderbouw. Het metselwerk van Geostylistix langformaat stenen is stootvoegloos gemetseld, waardoor een horizontale belijning, versterkt door de terugliggende voeg, contrasteert met de verticale belijning van de houten gevel.

Dit moderne woonhuis is ontworpen voor een optimaal wooncomfort met een prettig leefklimaat en een laag energieverbruik. Het huis is geheel voorzien van vloerverwarming en voor de energieopwekking wordt gebruik gemaakt van zonnecollectoren en PV-panelen, beiden geïntegreerd in het dakvlak met vlakke pannen. De dakramen zorgen voor natuurlijke ventilatie is de zomer. De grote pui aan de tuinzijde voor opwarming in de winter.

Opdrachtgever: Particulier
Ontwerp: Architect2GO, Geraldine Dijk  Aannemer: C. Spek bv, Ouderkerk a/d IJssel, Overige betrokken partijen: DEJA raadgevend ingenieur, Epos Energie Prestatie Advies

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kan nog tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*