Inzending Nieuwe Berlagevlag: Kortenaerkade – ZZDP Architecten

Van kantoor naar woningen aan de Kortenaerkade

Op een prachtige plek in Den Haag, tegenover de Koninklijke stallen, staat een nieuw wooncomplex aan de Kortenaerkade. Een uniek transformatieproject. ZZDP Architecten maakte in opdracht van Provast en Achmea een ontwerp voor een complete facelift en functiewijziging van het voormalige kantoorgebouw, dat in de jaren 60 werd gebouwd door architect Piet Zanstra, de oprichter van het huidige ZZDP!

Het gebouw werd ontworpen voor OLVEH verzekeringen, een voorloper van AEGON. Het forse gebouw, ruim 15.000 m2 BVO, was toentertijd op die plek een ingrijpend statement. In deze tijd zou een dergelijk gebaar bijna onmogelijk zijn. Toen het kantoorgebouw lange tijd leegstond en de waarde ingrijpend daalde, stegen de kansen om er woningen van te maken, hetgeen gebeurde. In totaal zijn er ruim 150 huurwoningen gecreëerd en 4 penthouses voor de verkoop.

Over het beeld op deze plek is indringend nagedacht. Tijdens de transformatie is op de draagconstructie na alles in het gebouw vernieuwd en/ of vervangen. Dit resulteerde in een gebouw met een transparante gevel en stoere loftachtige uitstraling in een terracotta-achtige kleur. Qua materiaal en kleur sluit het nieuwe complex veel beter aan bij de context dan het origineel. Met alle interne vernieuwingen en de nieuwe gevel voldoet het gebouw weer aan alle gestelde eisen van deze tijd. De technische en architectonische transformatie kan hopelijk bijdragen aan toekomstige transformaties in de stad, die steeds beter op gang komen.

 

Opdrachtgever: Provast
Ontwerp:
ZZDP Architecten Ontwerper: Joris Deur & Adam Smit Aannemer: Bouwbedrijf de Vries en Verburg Overige betrokken partijen: IBL – Ingenieursburo Linssen ; Peutz

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kon tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*