entree campus Den Haag universiteit Leiden door LIAG architecten

Inzending Nieuwe Berlagevlag: Campus Den Haag, Universiteit Leiden – LIAG architecten en bouwadviseurs

Universiteit Leiden heeft haar campus uitgebreid aan de Schouwburgstraat in de Haagse binnenstad met een vestiging voor onder andere de opleidingen Bestuurskunde en Internationale Studies. LIAG architecten en bouwadviseurs is verantwoordelijk voor het ontwerp. Van de drie panden bleven slechts een paar historische gevels behouden. Eén nieuw en groter functioneel volume is gecreëerd voor het universiteitsgebouw. De oorspronkelijke driedeling is nog herkenbaar en wordt ook binnen benadrukt door het zichtbaar maken van de zakgoten door middel van lichtstraten. Het toegevoegde volume is met name zichtbaar in de bovenste verdiepingen, dat uitsteekt boven de gevel.

Leidse universiteit campus in the Haag, in the Netherlands by architechten buro LIAG from the Haag, architect Maarten Grasveld.

Het gebouw bestaat uit drie bouwdelen rondom een voorplein, waar een oude boom staat. In het linkerdeel zijn ruimtes voor onderwijs en onderzoek gesitueerd, vanwege de hoge verdiepingen. Het middendeel heeft een verbindende functie. Hier liggen diverse gemeenschappelijke ruimtes, zoals een foyer en een café. In het rechterdeel zijn voornamelijk kantoorruimten ondergebracht. Naast een grote collegezaal bevat het complex onder meer kleinere studiezalen, een dependance van de Universiteitsbibliotheek en studieplekken.

Bestaand en nieuw

Een aantal gevels uit het begin van de twintigste eeuw zijn behouden en gerestaureerd. De nieuwe invulling ervan sluit hierbij aan: Het gebruik van steens metselwerk met bruine bakstenen en oranje vormstenen voor de omlijsting van kozijnen en dakranden, de toepassing van karakteristieke speklagen van zandsteen, keramische raamdorpelstenen en fraai gedetailleerde smeedijzeren muurankers, en de plaatsing van verticale schuiframen. De nieuwbouw (de rechtervleugel is geheel gesloopt) sluit aan én contrasteert met deze neorenaissance gevels. Aansluiting is gevonden in kleur en op detailniveau. De oranjegekleurde aluminium gevelpanelen met zonwerende, geperforeerde panelen voor de ramen vallen juist op.

Leidse universiteit campus in the Haag, in the Netherlands by architechten buro LIAG from the Haag, architect Maarten Grasveld.

Naast de gevels zijn er nog enkele opmerkelijke elementen hergebruikt en op natuurlijke wijze in de het interieur geïntegreerd. Zo zijn smeedijzeren onderdelen van de oorspronkelijke bibliotheek van het destijds hier gevestigde ministerie terug te vinden in de nieuwe bibliotheek en in de balustrades rond de vide. Ook een deel van de bestaande trap met trapleuning is bewaard gebleven en hergebruikt. Gietijzeren vloerroosters zijn weer opnieuw toegepast in de glazen vloeren van de overbruggingen op de hogere verdiepingen. Hierdoor ontstaat een sfeer die past bij de ambiance van de Haagse binnenstad.

Opdrachtgever: Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden
Ontwerp: LIAG architecten en bouwadviseurs, Maarten Grasveld, Erik Schotte en Thomas Bögl Aannemer: Bouwbedrijf Huurman (Leiden) Eindgebruiker: Universiteit Leiden (Governance and Global Affairs) Overige betrokken partijen: Adviseur constructie: ABT, Adviseur installaties: Halmos Adviseurs (Den Haag), Uitvoering: Bouwbedrijf Huurman Leiden (Leiden), Aluminium gevelbekleding: VPT Versteeg (Heusden), Installaties: Van Dorp Installaties (Zoetermeer)

Fotografie: Hannah Anthonysz Fotografie

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kon tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*