basisschool met groen schoolplein

Inzending Nieuwe Berlagevlag: basisschool Het Volle Leven – HVE Architecten

Ontdekken, ontmoeten en ontwikkelen zijn de thema’s waarop het ontwerp van HVE Architecten voor openbare basisschool Het Volle Leven is gebaseerd. De ruimtelijkheid van het schoolgebouw prikkelt de nieuwsgierigheid en verwondering van de kinderen. Door de gekozen vorm en het materiaalgebruik is het gebouw volledig in harmonie met de groene omgeving. De unieke ligging van de school tussen de bomen maakt het mogelijk, dat ‘het volle leven’ rondom het gebouw bij het onderwijs wordt betrokken.

basisschool gevels met leisteen en buitenlokaal

Leren tussen de bomen

Schoolgebouw en natuur zijn geïntegreerd door de trapsgewijze opbouw van het volume met groene daken. Vanaf het schoolplein loopt de buitentrap naar het terras op de eerste verdieping waar een grote boom door het trapgat in het dak heen steekt. Tot slot bevindt zich op de tweede verdieping een schitterend buitenlokaal tussen de bomen.

Behoud van de bestaande bomen was aanleiding om de verschillende verdiepingen drie graden ten opzichte van elkaar te draaien. Hierdoor is de school geen doosvormig volume, maar een open structuur met sterke horizontale lijnen. De leien benadrukken de horizontale lijnen van de borstweringen. Een mooi contrast met de verticale lijnen van de boomstammen. De textuur van de leien sluit bovendien goed aan bij de ruwheid van de boomschors. Ook de zwarte baksteen heeft een natuurlijke uitstraling.

interieur met atrium basisschool ontwerp HVE architecten

Daglicht in het hart van het gebouw

Het schoolgebouw met 21 groepsruimten is compact en efficiënt georganiseerd en spaarzaam in energiegebruik en ouderhoud op lange termijn. Door het volume als het ware uit te hollen ontstaan er ruimtelijke en visuele relaties tussen de verschillende verdiepingen, leerpleinen en clusters. Het daglicht dringt via het atrium diep in het gebouw door. Bijzondere ruimten zijn de muziekkamer en de bibliotheek met tapijt op de grond zodat de kinderen lekker liggend kunnen lezen.

In het nieuwe gebouw met de naam ‘de beleving’ is ook dagopvang, een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang ondergebracht.

Opdrachtgever: De Haagse Scholen
Ontwerp: HVE Architecten Aannemer: Bouwbedrijf Huurman Eindgebruiker: Basisschool Het Volle Leven en kindcentrum 2Samen

Fotografie: Peter de Ruig en Basisschool Het Volle Leven

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kon tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*