renovatie vissershuisje scheveningen

Inzending Berlagevlag: Tiny Beach House – Global Architects

De opdrachtgevers hadden de wens om hun bestaande woning van 160 m2 te verhuren en hun droom te realiseren in een voormalig vissershuisje van 55 m2 in een hofje in Scheveningen. Tiny Beach House is een voormalig vissershuisje aan de Ankerstraat in Scheveningen. De ontwerpopgave voor de renovatie had als doel zowel het vakantiegevoel van de locatie als de ervaring van de ruimte op een efficiënte en eigentijdse manier vorm te geven.

De begane grond van Tiny Beach House omvat de woonkamer en de eetkamer. De keuken en de trap zijn uitgevoerd als meubelstuk in minimalistische stijl en zorgen voor de benodigde opslagruimte. Zo herbergen deze een verborgen ijskast, opslag voor de oven en boekenplanken.

Houten balken plafond

Een heldere verdeling in de functionaliteit en het terugbrengen van de schaal van de ruimte zijn bereikt zonder afbreuk te doen aan het interieur. De functie van de woonkamer en van de eetkamer wordt extra benadrukt door de plafonds. Het schitterend gerestaureerde houten balken plafond ontvouwt zich boven de woonkamer en het gestucte plafond van de uitbouw op de 1e verdieping is zichtbaar boven de eetkamer en keuken.

Op de verdieping is een openplan met aan de voorzijde een plek om te werken, in het midden de badkamer en de wasruimte en aan de achterzijde de slaapkamer. De doorval beveiliging van de trap wordt tevens gebruikt als plek voor de wastafel. Hierdoor ontstaat een open functionele indeling.

Duurzame renovatie

De beige met leem gestucte muren, de witte plafonds van stucwerk, de originele houtenbalken structuur en de betonnen vloer van micro-cement geven het interieur een frisse lichte beachy uitstraling. De betonnen vloer loopt door in het plaatsje, waardoor de binnenbuiten relatie extra wordt benadrukt. Dat effect wordt versterkt doordat de minimalistische schuifpui maximaal open kan.

Het resultaat is een woonervaring die een gevoel van vrijheid oproept, bekroond met een comfortabel binnenklimaat door de toepassing van ecologisch duurzame bouwkundige principes: na-isolatie wanden met houtvezelplaten en leemstucwerk, dubbel glas, vervangingen ketel voor vloerverwarming op pv-panelen, LED-verlichting, gasloos.

Opdrachtgever: particulier
Aannemer: Roger Jennissen Interieurbouw
Overige betrokken partijen: Bouwkundig Constructiebureau A.E. de JEU
Foto’s: Arthur S. Nuss

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*