Hidden Village is een huis van 170 m2 ontworpen voor een familie, bestaande uit 2 ouders met 2 kinderen. Het concept van de woning is dat van een ‘verborgen dorp’, zowel op stedenbouwkundig als op intern niveau. Global Architects presenteert hiermee het dorp en de woning in essentie als hetzelfde.
Aan de Sneephof heeft de gemeente Den Haag 6 kavels uitgegeven voor vrijstaande woningen die in het particulier opdrachtgeverschap gebouwd dienen te worden. Hidden Village vertoont een dualiteit in het concept. Aan de ene kant ligt de hedendaags vormgegeven woning verborgen tussen een dorp van traditionele woningen. Aan de andere kant is de functionele indeling van de woning geïnspireerd op het concept van een dorp.
Global Architects heeft binnen een heldere dakvorm een levendig interieur landschap ontworpen. Het hele programma heeft een relatie met een open vide, die gekenmerkt wordt door een speelse compositie van daklichten en verschillende functionele volumes die deze ruimten insteken.
Spel tussen ruimte en volume
De functionele indeling van de woning bestaat uit een dienende kern in het hart van de woning. Rond deze kern liggen de verblijfsruimtes die uitkomen in een vide. In deze vide steken verschillende volumes als architectonische elementen in de ruimte, waardoor er een spel ontstaat tussen ruimte en volume. Aan de vide zit een balkon, vanuit de slaapkamers en badkamer op de verdieping zijn er interne ramen, die dit concept extra versterken.
Duurzame woning
De woning is gebouwd met passieve bouwblokken, die uitmuntend isoleren met een rc-waarde van 9. Als gevelbekleding is spuitkurk toegepast. Dit ecologisch verantwoorde product geeft de woning een eigentijdse uitstraling in combinatie met donkergrijze aluminium kozijnen met triple glas en vergrijsd houten lamellen van Western redcedar. Dit in combinatie met een lucht warmtepomp (gasloos), 18 pv-panelen en een wtw-installatie zorgt ervoor dat dit huis 0 op de meter heeft en dus extreem duurzaam is.
Open leefruimtes
Het concept Hidden Village is in samenspraak met de toekomstige bewoners tot stand gekomen. Binnen een volume van 600 m3 is een programma ontworpen van een woonkamer, eetkamer met open keuken, 4 slaapkamers, 2 badkamers, een kantoortje. De bewoners kunnen elkaar steeds weer ontmoeten in de open leefruimtes rond de vide. Zo is invulling gegeven aan de woonwens voor het hebben van verschillende ‘plekken’ waar ouders en de kinderen apart kunnen zijn, maar tegelijkertijd wel direct contact met elkaar hebben. Voorbeelden hiervan zijn de 7 meter lange vensterbank waar men kan zitten, de bloktrap die de kamer insteekt of het balkon dat grenst aan de kinderslaapkamers.
Omdat met regelmaat de grootouders van de kinderen voor langere tijd overkomen is er gekozen om op de begane grond een logeerkamer met douche te maken. Deze logeerkamer is bewust niet gekoppeld met de centrale vide, zodat een meer privévertrek ontstaat die voorzien is van een eigen toegang tot de tuin. Indien de ouders in de toekomst beneden willen slapen is dit dus ook mogelijk. Hierdoor is de woning levensloopbestendig.
Opdrachtgever: particulier
Aannemer: Balance d’eau
Overige betrokken partijen: Remmerswaal Bouwadvies
Foto’s: Nikolas Margaritis
Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.
Recente reacties