Inzending Berlagevlag: Renovatie Herenhuis Herengracht – BAA

Voor en na renovatie

Rond 1910 wordt het woonhuis aan de Herengracht 21 naar het ontwerp van architect E.F. Ehnle (1862-1922) in de stijl van de “UM-1800-bewegung” gebouwd. Deze beweging was voorstander van een conservatieve bouwstijl. Dit als reactie op de rationalistische bouwstijlen die in die tijd gangbaar waren zoals bijvoorbeeld in het werk van H.P. Berlage. Het ideaalbeeld van de UM-bewegung was de Lodewijk XVI-stijl maar er werd ook gekeken naar het Neoclassicisme en de Jugendstil.

Geschiedenis van het rijksmonument

Het woonhuis werd gebouwd na de sloop van een bestaand pand dat eigendom was van het Koninklijk instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde. Niet duidelijk is wie de opdrachtgever is geweest van de bouw van het nieuwe pand. Wel is bekend dat omstreeks 1927 het huis wordt bewoond door Mr. P.W. Bonthuis de Vries. In de jaren vijftig wordt het pand deels in gebruik genomen als kantoor (bel-etage en 1e verdieping). De overige etages en het souterrain blijven bestemd voor bewoning. Eind jaren vijftig is het pand geheel in gebruik als kantoor. Verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd is dan eigenaar van het pand. De gemeente plaatst het pand rond 1986 op de gemeentelijke monumentenlijst en in 1993 wordt het pand opgenomen in het register van rijksmonumenten. In de jaren negentig wordt het verhuurd aan de Rijksgebouwendienst. En in 2015 wordt het door Delta Lloyd verkocht aan de Singaporese vastgoedinvesteerder First Sponsor Group. De Kiesraad zal als laatste huurder het pand rond 2018 verlaten. Daar het lastig bleek een nieuwe huurder voor de verouderde kantoorruimten te vinden, besluit de First Sponsor Group in 2019 om in het pand appartementen te gaan realiseren.

verbouwingen voor kantoorgebruik

Door de jaren heen zijn er diverse verbouwingen geweest in het pand die de ruimten geschikt maakten voor kantoorgebruik. Zo werden er op alle verdiepingen onder de originele stucplafonds systeemplafonds met tl-verlichting aangebracht. Verder zijn in de loop der tijd alle kamer en suite indelingen verwijderd om zoveel mogelijk kantooroppervlak te realiseren. Ook zijn er klimaat installaties aangebracht om aan de ventilatie eisen te kunnen voldoen. De entree, het trappenhuis en de gangen zijn wat betreft de indeling niet gewijzigd. Het uiterlijk hiervan is echter wel gemoderniseerd. Zo zijn de kleuren van het houtwerk en de afwerking van de trappen niet meer origineel.

Renovatie met zelfstandige appartementen

Het pand is weer geschikt gemaakt voor bewoning.Er is besloten om op de verschillende verdiepingen zelfstandige appartementen te realiseren. Hiervoor moest er op iedere verdieping een badruimte, keuken en cv-ruimte komen. De bestaande structuur en afmetingen van de hoofdvertrekken zou echter ook na de verbouwing duidelijk afleesbaar moeten zijn. Daarom zijn de benodigde voorzieningen op de plaats van de vroegere en suite scheidingen gerealiseerd. Zo is het niet nodig om de afmetingen de bestaande ruimten te wijzigen. Om de oorspronkelijke kwaliteit van de ruimten verder terug te halen is besloten om de originele stucplafonds te restaureren. Door de nieuw aangebrachte bouwdelen een eigen kleur te geven, zijn deze duidelijk te onderscheiden van de originele elementen.

Opdrachtgever: First Sponsor Group
Aannemer: BILTZ
Overige partijen:
BAAC (archeologie en bouwhistorie)
moBius consult bv
Foto’s: Marcel Seelen

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*