Hemelse eenvoud: ‘Pastoor van Ars kerk verdient status Rijksmonument’

Foto's: Peter de Ruig

Tekst: Annemarie van Oorschot. Foto’s: Peter de Ruig.
Boekpresentatie en foto expositie 24 maart 2015.

In 1963 kreeg architect Aldo van Eyck de opdracht een kerk te ontwerpen voor de nieuwe Rooms-Katholieke parochie in Kijkduin. De conservator van het Haags Gemeentemuseum, Wim Beeren, had deze architect warm aanbevolen bij het jonge kerkbestuur en het bisdom Rotterdam. Dat zijn aanbeveling werd overgenomen, was opmerkelijk want Van Eyck was niet gelovig. Ervaring met kerkenbouw had hij ook niet.

tess-van-eijck_peter-de-ruig

In 1969 werd de Pastoor van Ars-kerk ingewijd. Vriend en vijand spraken hun bewondering uit: het gebouw was gedurfd, uniek in zijn soort. De eigenzinnige Van Eyck, inmiddels professor in Delft, had gebroken met vrijwel alle bouwtradities binnen de katholieke kerk; zonder dat dit ten koste was gegaan van de sacrale sfeer. Hoe was dit mogelijk?

In het boek ‘Pastoor van Ars, monument van Aldo van Eyck’ wordt die vraag beantwoord. Het geheim spreekt uit de ondertitel: ‘Hemelse eenvoud’. Het boek geeft verrassende inzichten in de bouwgeschiedenis van de Ars-kerk in de context van ontwikkelingen binnen de Nederlandse architectuur en de katholieke kerkgemeenschap.

pastoor-van-ars-kerk_peter-de-ruig
Parochianen vertellen dat zodra je de Ars binnentreedt je je als vanzelfsprekend overgeeft aan een serene rust. Het zachte licht van boven, de lichtvoetige constructie nodigen je uit tot bidden en mediteren. Dochter Tess van Eyck vertelt hoe bevlogen haar vader aan de opdracht werkte. Ondertussen komen architecten uit binnen- en buitenland de kerk bezichtigen. De belangstelling uit deze hoek neemt de laatste jaren toe. Hoogleraar Architectuur Jeanne Dekkers laat dan ook weten dat de Ars de status van rijksmonument verdient. De prachtige foto’s van architectuurfotograaf Peter de Ruig onderbouwen haar standpunt.

het gebouw was gedurfd, uniek in zijn soort

Vijftien jaar na de opening complimenteerde Aldo van Eyck de ‘herder’ Berger: “Hij gebruikt de kerk zoals ik dat bedoeld heb.” Die combinatie van uitzonderlijke architectuur en een even uitzonderlijke pastoor zorgt voor unieke verhalen waarmee het boek vol staat. Louis Berger maakte van de parochie een levendige gemeenschap. Hij trad daarbij, net als Van Eyck, graag buiten de gebaande paden, zoals in de Pinksterviering met een optreden van de ballerina van het Nederlands Danstheater, met de Requiemmis voor Pim Fortuyn en tijdens de Paaswake met de doop van Teigetje en Woelrat, de vrienden van Gerard Reve. Priester en professor Antoine Bodar benadrukt in zijn bijdrage aan dit boek een andere verdienste van pastoor Berger: ‘De Heer God zij geprezen dat de Ars geen burgerlijk huis van gezelligheid is geworden.

pastoor-van-ars-kerk_peter-de-ruig_3

Ik heb de afgelopen maanden met veel plezier aan het boek gewerkt als hoofdredacteur, in opdracht van het Ars Architectuur Comité. Het redactieteam, de schrijvers, de fotograaf, de vormgever, hebben stuk voor stuk een steengoede bijdrage geleverd.

Boek bestellen
Het boek ‘Pastoor van Ars, Monument van Aldo van Eyck’ is voor 19.95 euro te bestellen bij José ten Berge-de Fraiture, voorzitter Ars Architectuur Comité, via de mail jtberge@ziggo.nl
Het boek is straks ook te verkrijgen bij Paagman in Den Haag of via Bol.com. ISBN 978-90-823482-0-0

pastoor-van-ars-kerk_peter-de-ruig_5

Uitnodiging
Iedereen is van harte welkom bij de officiële boekpresentatie op dinsdag 24 maart 2015 in de Ars-kerk aan de Aaltje Noordewierstraat in Den Haag. Graag aanmelden bij Simone Steenbergen, simoneleene@hotmail.com of 0651418803
Programma
15.00 – 16.00 uur – Rondleidingen
16.00 – 17.00 uur – Plenaire gedeelte
– Welkom, door José te Berge-de Fraiture, voorzitter Ars Architectuur Comité
– Waarom de Ars een rijksmonument moet worden, door hoogleraar en architect Jeanne Dekkers
– Bijzondere verhalen, door hoofdredacteur Annemarie van Oorschot
– Overhandiging eerste exemplaar: José ten Berge-de Fraiture overhandigt eerste exemplaar van ‘Pastoor van Ars, monument van Aldo van Eyck’ aan Benno Tempel, directeur Gemeentemuseum
17.00-18.00 uur – Borrel

pastoor-van-ars-kerk_peter-de-ruig_4

Leave a Comment

*