German Design Award 2019 voor startstation E-lijn Den Haag

Foto: Bart van Hoek

Het Startstation E-lijn in Den Haag van ZJA Zwarts & Jansma Architecten heeft de award gewonnen in de categorie Excellent Communications Design – Architecture. De German Design Council: “De unieke constructie van de vrijdragende overkapping roept niet alleen een open en uitnodigend beeld op, maar geeft het station bovendien een onmiskenbaar eigen karakter.”

De blikvanger van het Startstation E-lijn is de overkapping van de perrons, die bestaat uit gebogen glas en staal. Een overdekte looproute in de vorm van een expressieve luifel verbindt het nieuwe kolomvrije station met de hal van Den Haag Centraal. De E-lijn, onderdeel van het grotere project RandstadRail, stopt dichtbij de NS-stationshal, de overkapping van de halte loopt door, zodat reizigers snel en droog van het Startstation E-lijn naar Den Haag Centraal kunnen.

De komende jaren wordt een sterke groei verwacht van het aantal passagiers op Den Haag Centraal. Om in de toekomst meer ruimte te kunnen creëren voor het treinverkeer is voor de E-lijn een nieuw startstation gebouwd. Met het Startstation E-lijn heeft Den Haag een ruimtelijk en herkenbaar lightrailstation gekregen, waar reizigers makkelijk en snel tussen Den Haag en Rotterdam kunnen reizen. 

Eerder was het Startstation genomineerd voor de Nieuwe Berlagevlag 2017. Bekijk hier het project.

Leave a Comment

*