Statushouder in SOZA

Door de ogen van: 5 statushouders over hun stad Den Haag

Filmbeeld in het voormalig ministerie van Sociale zaken

Samenstelling film en regie: Sandra Schluchter. Camera: Oswald Berends.

Vijf statushouders vertellen over hun stad Den Haag. De film probeert antwoord te geven op de vraag hoe nieuwkomers tegen hun nieuwe woonplaats Den Haag aankijken. Want iedereen heeft wel een verhaal over zijn of haar stad. Het idee voor de film is ontstaan door alle verhalen over wonen in Den Haag die ik in mijn tijd bij Vluchtelingenwerk heb gehoord en is gemaakt in aansluiting op het thema van de Dag van de Architectuur 2019: Door de ogen van….

Architectuur

Ook geven twee Syrische architecten hun kijk op de Haagse architectuur. Hoe ervaren zij het verschil tussen Nederland en Syrië? Een architect vertelt als bewoner over het Co-Housing project in het voormalige ministerie van Sociale Zaken van Hertzberger. En er komt een duidelijke voorkeur voor oude architectuur, zoals het Binnenhof, Mauritshuis en Vredespaleis naar voren.

Wonen en contact maken

Uiteindelijk worden veel verschillende thema’s aangestipt: De film vertelt over de hunkering naar contact met „echte Nederlanders“ en de behoefte te kunnen wortelen in een vreemde stad. Hij vertelt over de individualisering van de westerse samenleving die niet goed lijkt te matchen met de traditie om altijd voor familie en elkaar klaar te staan in de landen van herkomst.

Ook kan je iets van de vervreemding in twee woongebouwen in Den Haag Zuidwest bespeuren, waar nu, op één enkele oudere Nederlander na, allemaal verschillende nationaliteiten wonen en contact onder buren moeilijk of niet van de grond lijkt te komen. Je hoort over de voordelen van makkelijk contact kunnen maken in een studentenhuis of Co-Housing project.

Toekomst

Alle vijf geïnterviewden willen heel graag weer aan de slag in hun beroep en zijn bezig met diplomawaarderingen, studie, stages en sollicitaties.

“5 statushouders over hun stad” is een film van Sandra Schluchter i.s.m. Oswald Berends, duur: 17 min., 2019. De film is gemaakt in het kader van de Dag van de Architectuur Den Haag 2019 met als thema Door de ogen van …..
Met dank aan:
Vluchtelingenwerk Den Haag
Haags Architectuur Café
SOZA

One Comment

  1. Manfred Schluchter says:

    Sehr gute Arbeit!

Leave a Comment

*