Tekst: Judith Schotanus. Foto’s exterieur: Luuk Kramer. Foto’s interieur: Lindy Schuin.
Aan de haven in Scheveningen is afgelopen zomer woongebouw de ‘Havenmeester’ opgeleverd. Het bijzondere bestemmingsplan stond garant voor variatie in de bouwhoogte. Bovendien is het gebouw gezamenlijk ontworpen door twee architectenbureaus met een heel verschillende architectuurstijl. De strakke bakstenen gevels van de Architektenkombinatie Bos Hofman en de vrijere met aluminium beklede volumes van Archipel Ontwerpers leveren samen een spannend geheel op.
Communicerende vaten
De opdeling in verschillende volumes is gebaseerd op een interessant bestemmingsplan dat voorkomt dat het gebouw te monotoon wordt. Tot 16 meter hoogte is 100% bebouwing toegestaan, tot 24 meter 60 % en tot 30 meter 20%. Gaat het volume aan de ene kant omlaag, dan mag het aan de andere kant verder omhoog, terwijl de totale bouwmassa gelijk blijft. Net als bij twee communicerende vaten. Binnen de rigide bouwstructuur is zo een grote variatie aan volumes gemaakt.
Het is toeval is dat de twee architectenbureaus het gebouw samen ontwierpen. In eerste instantie zouden ze naast elkaar voor verschillende opdrachtgevers elk een afzonderlijk gebouw ontwerpen. Omdat één groot gebouw volgens hen beter past bij de schaal van de 2e haven hebben ze hun krachten gebundeld. De verschillende stijlen van de architecten zijn duidelijk te herkennen in het gebouw. Niet naast elkaar, maar verweven in een spel van verschillende volumes. Daardoor komt het bestemmingsplan tot zijn recht zonder dat het gekunsteld overkomt.
De delen van het gebouw die zijn uitgewerkt door de Architecktenkombinatie Bos Hofman kregen gemetselde gevels. Het strakke raster van terugliggende kozijnen vormt de solide basis van het gebouw. De overige volumes werden door Archipel Ontwerpers bekleed met aluminium. Hier zijn de ramen geplaatst in een veel vrijere compositie. Asymmetrisch geplaatste luifels en uitstulpingen in het volume zorgen voor dynamiek. Hoewel de architectenbureaus een andere stijl en andere ontwerpvisie hebben, hechten zij beiden aan kwaliteit; tot in de kleinste details van rollagen en popnagels aan toe. De verschillende materialen sluiten prima op elkaar aan, zonder al te ongelukkig uitgevoerde hoekjes. De balkons en balustrades zijn overal hetzelfde gedetailleerd en de aluminium kozijnen zijn voorzien van een stevige ijzerglimmerlak in dezelfde kleur. Dat zorgt voor samenhang in de variatie.
Stepping stones
De met aluminium beklede volumes gaan een relatie aan met de penthouses die Archipel Ontwerpers op andere panden aan de 2e haven ontwierp. Zo ontstaat er op de hogere verdiepingen een ritme van aan elkaar verwante dakopbouwen met aluminium gevelbekleding. Eric Vreedenburgh noemt dat de steppings stones rondom de haven. In de lange plint van de Havenmeester breken de vijf portieken van de woningen en de verschillende ruimten voor winkels en horeca het volume. De variatie in materiaalgebruik komt echter niet terug in de plint, terwijl juist hier, vanuit het perspectief van de voorbijganger, meer variatie welkom zou zijn.
Verschillende woonwensen
Binnen het bouwblok is er een grote verscheidenheid aan woningtypen. Van de 85 woningen zijn er 47 verhuurd in de vrije sector en 38 verkocht. De plattegronden variëren niet alleen in grootte, ook in oriëntatie. Een aantal woningen zijn met alle kamers alleen gericht op de haven – en de zee op de hogere verdiepingen. Andere appartementen hebben zicht op zowel de haven als de binnenstad van Den Haag aan de andere kant. Afmetingen en vorm van balkons verschillen ook. Sommige woningen hebben een heel groot balkon, andere twee kleinere.
Lange tijd werd er gedacht dat wonen niet samenging met de bedrijvigheid in de haven. Nu de vissershaven is getransformeerd naar jachthaven, kiezen de nieuwe bewoners juist voor deze kwaliteit en ervaren zij geen hinder van het rumoer. Tijdens het bezoek aan het gebouw met het Haags Architectuur Café (20 september 2016) mochten we bij een paar bewoners binnen kijken. Ik bezocht drie heel verschillende woningen. De bewoners hadden hun woning stuk voor stuk heel bewust uitgekozen. En alle drie de bewoners vonden dat zij echt de beste woning van de Havenmeester hadden.
Recente reacties