Eerst het gebouw, dan het plein

Winnende plan van Synchroon in samenwerking met Powerhouse Company en Delva Landscape

Het Koningin Julianaplein voor Den Haag Centraal is al decennialang een hoofdpijndossier. Maar nu ligt er een ambitieus plan dat definitief een einde moet maken aan de troosteloosheid van het plein. Maar zeker is dat niet. Het nieuwe gebouw zal er wel komen, maar de inrichting van het plein zelf ligt allerminst vast.

Al sinds 2002 is men bezig met het ontwikkelen van plannen voor een nieuw plein – met bebouwing. De toenmalige ontwerpvoorstellen – naast OMA ontwerpen van David Chipperfield en Emilio Ambasz – waren radicaal en stelden de vragen en uitgangspunten van de gemeente ter discussie. De deelnemers aan de huidige competitie kleuren echter netjes binnen de door de gemeente getrokken lijntjes.

Pas in de gebiedsvisie durfden de ontwikkelaars die nu meededen – Synchroon, Provast en VolkerWessels- iets verder te kijken. Tim de Boer legde in het tijdschrift Blauwe Kamer de drie inzendingen naast elkaar. Is het winnende plan van Synchroon, gemaakt door Powerhouse Company en Delva Landscape, de terechte winnaar? Zitten er in de andere plannen – van Provast met MVRDV en LOLA en VolkerWessels met Queeste Architecten en West 8 – nog interessante ontdekkingen? En heeft de gemeente zichzelf in de problemen gebracht door ook een visie voor het gebied te vragen zonder richtlijnen mee te geven? En zonder de uitvoering van die visie te garanderen?

Lees het complete artikel via Blendle: https://blendle.com/i/reporters-online/eerst-het-gebouw-dan-het-plein/bnl-tpomagazine-20161006-98277

Leave a Comment

*