Campus Den Haag: ontmoeting staat centraal

Tekst: Leon Thier. Foto’s: Peter de Ruig.

De nieuwe huisvesting voor de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden aan de Turfmarkt in het getransformeerde gebouw van het ministerie van Binnenlandse zaken, geeft studenten en medewerkers een bijzondere studeer- en werkplek midden in het centrum van Den Haag. Het onderwijs sluit nauw aan op de thema’s die de stad Den Haag kenmerken als Internationale Stad van Vrede, Recht en Veiligheid en als centrum van het Nederlandse openbaar bestuur en International Governance.

Studio Leon Thier Architectuur/Interieur maakte met medewerking van StudioLEFT het interieurontwerp voor Universiteit Leiden. Ontmoeting staat centraal in het project. De brede tribunetrap waarop debatten en samenkomsten kunnen worden georganiseerd, getuigt hiervan. Deze trap, de blikvanger in de riante entreehal, voert naar de tweede verdieping die als een U-vorm rond de binnentuin ligt.

Binnentuin tweede verdieping

Om zoveel mogelijk kansen te bieden voor menselijke interactie is er op de tweede en derde verdieping een ‘free flow’-gebied gecreëerd. Hier worden besloten onderwijsruimten afgewisseld met een meanderend landschap van studieruimten rondom de centrale binnentuin. Een mengeling van verschillende soorten studieplekken met rechthoekige- en ronde tafels, hoge tafels, projectkamers, overlegplekken, studie-nissen, stille studieplekken en bibliotheek, biedt een gevarieerd studielandschap.

Gevarieerd studielandschap tweede en derde verdieping

Je komt op de tweede verdieping boven in een centraal gebied met restaurant. Hieraan grenzen de twee grote auditoria, een toevoeging naast het bestaande gebouw. Op de derde verdieping vind je de overige onderwijsruimten, studiegebieden en werkplekken. Door de ‘free flow’ opzet over de volledige diepte van het gebouw kan het daglicht ver doordringen en is er altijd zicht op de binnentuin. Het Campusgevoel wordt hierdoor versterkt.

De vierde verdieping is ingedeeld voor docenten en staf. De indeling is in nauw overleg met de gebruikers uitgewerkt en is een afwisseling van 1- en meerpersoons kamers, gecombineerd met concentratie- en overlegplekken en een open werklandschap. Op de vijfde verdieping zijn er, naast ruimten voor de Universiteit Leiden en het LUMC, ook ruimten gecreëerd voor de TU Delft, die zich met een masteropleiding in de Campus heeft gevestigd.

Universiteit van de 21e eeuw

Kenmerkend in het interieur is de toepassing van bamboe voor wanden, kozijnen en maatwerkmeubels: zo wordt warmte toegevoegd aan de lichte basis van het door Geurst & Schulze architecten ontworpen casco. Diverse verschillende losse meubels zorgen voor kleur en oriëntatie binnen het geheel en geven sfeer aan de ruimtes. Door de ramen en puien die van vloer tot plafond lopen, ademt het gebouw een open sfeer en is er overal zicht op de omgeving. De afwisselende accentverlichting vormt een welkome aanvulling op de basisverlichting en maakt het interieur tot een sfeervolle eenheid. Ook de stoelen in de collegezaal, die de fabrikant vanwege positieve reacties heeft opgenomen in de collectie, zijn gefabriceerd naar ontwerp van Studio Leon Thier.

“Het ontwerpconcept sluit naadloos aan bij de manier waarop wij, als faculteitsbestuur, de universiteit van de 21e eeuw willen vormgeven: open, transparant en gericht op de omgeving. Onderzoek en onderwijs komen steeds meer tot stand door spannende interacties tussen studenten, docenten en organisaties uit de stad Den Haag. Dat is in dit gebouw mogelijk.”
Jouke de Vries, 2013 (Oud decaan en oprichter van Campus Den Haag)

Ontmoeting heeft altijd centraal gestaan in het ontwerp. Nu het gebouw in gebruik is zien wij dat er van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat studerende jongeren in de Campus Den Haag zijn te vinden. Zij zoeken overal in het gebouw hun plekje, voor overleg, samenwerking of studie in stilte. Wij zien dat studenten het fijn vinden om veelal op zichzelf maar wel samen te studeren. Zij zijn als het ware onderdeel van een Campus community. Ze voelen zich er helemaal thuis. Zittend op het gras in de binnentuin kan er even worden ontspannen. De tribunetrap wordt precies gebruikt zoals wij hadden gehoopt. Men ontmoet elkaar op de trap, eet een broodje of zit hier op de uitkijk. Ook wordt de trap ingezet voor debatten en presentaties. Dat de Campus zo intensief gebruikt wordt geeft enorme voldoening.

Kenmerkend intérieur: open en warm

One Comment

 1. Therese Kroezen says:

  Goedemiddag,

  Ik wil graag een vergaderruimte voor 17 okt. reserveren vanaf 13.00 uur. Voor 40 personen afsluitend met een borrel.

  Is dat bij u mogelijk? Graag ook een prijsindicatie.

  Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Therese Kroezen
  Directie Ondernemerschap

Leave a Comment

*