Behendig zigzaggen tussen mens en natuur in de Uithof

Ooievaar in de Uithof Den Haag. foto: Ferdi de Gier

Tekst: Judith Schotanus.

Natuur in de stad is er niet alleen voor de planten en vogels. Parken worden vooral gebruikt voor recreatie. Nu Den Haag blijft groeien neemt de druk op de openbare ruimte en de groengebieden toe. Verbeteren van de gebruikskwaliteit van deze plekken leent zich uitstekend voor participatie van bewoners. In natuurgebied de Uithof hebben vrijwilligers en de gemeente Den Haag samen een nieuwe mountainbike-route aangelegd. De zorgvuldig aangelegde route laat zien dat natuur en recreatie goed samengaan. Voor mij persoonlijk is het een prima mogelijkheid dicht bij huis te sporten.

Naast schaatsbaan de Uithof ligt op een afgesloten terrein het wielerparcours van HSK Trias. ‘De mountainbike route is een langgekoesterde wens van Wielervereniging Trias’, zegt Jan Blok, voorzitter technische commissie van HSK Trias. Samen met Wielervereniging Westland Wil Vooruit (WWV) en Residentie Triathlon Club (RTC) startten zij ongeveer twee jaar geleden met het project voor de nieuwe mountainbike (MTB) route door de Uithof. Stadsdeeldirecteur Escamp René Baron zag wel wat in het initiatief.

De Uithof in Den Haag.

Credits: instagify

Betrokken vrijwilligers en verenigingen

De gemeente noemt de Uithof een recreatief natuurgebied. De natuur is heel gevarieerd. Er zijn zo’n 355 soorten planten, vissen en vogels en er grazen Galloway runderen. Maar het gebied wordt ook intensief gebruikt door wandelaars, hardlopers, fietsers en ruiters. Er lopen al veel verschillende paden. Jan Blok vertelt dat het eerste ontwerp voor de MTB route van Tracks & Trails samen met de Haagse Vogelbescherming (HVB) en de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming (AVN) ter plekke nagelopen werd. Op hun advies is het parcours op een paar plekken aangepast, zodat meer kwetsbare stukken natuur met rust gelaten worden. Ook de gemeente heeft de impact van de MTB route op de flora en fauna onderzocht.

‘Het is echt iets van de mensen zelf’

‘In september 2015 startte de aanleg van het pad door de Uithof. Het gebied bestaat vooral uit drassige veengrond. Daarom is op worteldoek is een granulaatlaag aangebracht. Anders zak je al snel tot je assen in de modder. De gemeente betaalde de hovenier die het grove werk deed. De drie sportverenigingen droegen ook hun steentje bij. 5 zaterdagen was er een flinke ploeg vrijwilligers aan het werk in de Uithof. Zo is het echt iets van de mensen zelf’ zegt Jan Blok. ‘Ook het dagelijkse beheer is in handen van de drie verenigingen. Trias is voortrekker omdat de vereniging al in de Uithof zit. Wij controleren of de route nog goed berijdbaar is en doen klein onderhoud. De gemeente voert het groot onderhoud uit. Als er bijvoorbeeld een omgewaaide boom dwars over het pad ligt, kunnen we de Dienst groen en speelbeheer bellen.’

uithof den haag

Aanleg mtb route met hulp vrijwilligers

Bijzonder parcours in de stad

Het is een verrassend mooi MTB parcours zo aan de rand van de stad. Het landschap is afwisselend, met bos, water en weidegebied. Met een beetje geluk zie je onderweg de ooievaars die er nestelen. De route maakt goed gebruik van het hoogteverschil in het relatief vlakke terrein. Het smalle grotendeels onverharde pad (singletrack) slingert over de aanwezige dijkjes en de geluidswal langs de Lozerlaan. De route heeft redelijk technisch stukken en vergt de nodige stuurmanskunst en behendigheid, veel draaien en keren tussen de bomen door. Door de losse steentjes op de ondergrond zijn de korte maar steile klimmetjes nog best lastig.

Het parcours is met ongeveer 4,5 km relatief kort en heeft natuurlijk minder klimmetjes dan de bekende MTB routes die ik jaren geleden fietste op de Veluwe, in Limburg en het buitenland. Deze route is echter dicht bij huis en daarom een goede reden mijn mountainbike weer eens uit de schuur te halen. De route is nog niet officieel geopend maar voorziet zeker in een behoefte, er wordt al volop gefietst. Jan Blok hoopt ‘dat het pad goed en veilig wordt gebruikt.’

Impuls voor vereniging en natuurgebied de Uithof

‘HSK Trias start binnenkort een mountainbike afdeling en hoopt daarmee nieuwe leden te verwelkomen die tot nu toe niet bij de vereniging terecht konden. We zullen nieuwe fietsen aanschaffen voor de jeugd, zodat zij ook kennis kunnen maken met deze sport.’ Trias zou volgens Blok graag MTB wedstrijden op de route organiseren, maar dat is wel lastig in een open gebied. ‘Er zijn veel kruisingen met andere paden en je moet natuurlijk rekening houden met de andere gebruikers van het gebied. Bovendien loopt de mountainbike route soms vlak langs een wandelpad en dan is het voor wedstrijdrijders best aantrekkelijk te smokkelen door een stukje over het makkelijkere pad te rijden.’

Foto: J. Veenstra

Foto: J. Veenstra

Trias kijkt al verder vooruit. Er zijn plannen om de route door te trekken naar het naastgelegen Madestein en de Puinduinen bij Kijkduin. Dan ontstaat er echt een serieuze route. Extra paden voor verschillende gebruikers zorgen ervoor dat deze gebieden nog beter worden ontsloten voor meerdere groepen recreanten. Het nieuwe verharde fietspad langs de kust tussen Kijkduin en Monster is hier ook een goed voorbeeld van. Daar is het nu mogelijk een mooi rondje te fietsen zonder heen en terug hetzelfde pad te nemen. Dit heeft een positieve impuls aan het duingebied gegeven. De nieuwe MTB route zal ook extra mensen naar de Uithof trekken die van het mooie gebied genieten. Ik zal er zeker vaker gaan fietsen.

Op dit moment (16-11-2015) is de bewegwijzering van de MTB route in de Uithof nog niet helemaal gereed, maar met een beetje zoekwerk wel goed te fietsen.

Video van JurnNL

One Comment

 1. op de gedeelde paden worden voetgangers en honden niet ontzien het is wachten op problemen
  als je de bikers aanspreekt zeggen ze standaard fietspad
  dus gedeeld pad willen ze niks van weten
  alsof je iemand zou mogen aanrijden als diegene op een fietspad loopt
  Heeft het wel zin om er over te klagen
  wat word er aan gedaan
  wachten tot er een kind word aangereden?
  Twee dagen geleden is er een man van 60 jaar mishandeld en in het water gegooid door een biker
  Politie kwam ter
  plaatse maar de biker was er vandoor gegaan.

Leave a Comment

*