Verzorgingshuis krijgt nieuwe bestemming als studentenhotel

Foto: Bart van Hoek

Tekst: Judith Schotanus. Foto’s: Bart van Hoek.

Sinds de komst van de Rijksuniversiteit Leiden is Den Haag steeds meer een studentenstad geworden. Er zijn de laatste jaren dan ook veel woningen voor nieuwe studenten gebouwd. Maar terwijl er een aantal jaar geleden nog sprake was van een fors tekort, voorspelt het ING Economisch Bureau in de Themavisie Studentenhuisvesting dat er op termijn leegstand dreigt. Geldt dit ook voor The Student Hotel van HVE architecten dat het Haags Architectuur Café (HaAC) in oktober bezocht?

Studenten wonen al lang niet meer vooral bij huisjesmelkers of particulieren op een kamertje. Er zijn nu ook in Den Haag veel professionele verhuurders, zoals woningcorporaties die studentenhuisvesting aanbieden. Het HaAC bezocht recent woningen aan de Schenkweg van Geurst & Schulze, de Anna van Buerentoren van Wiel Arets, het Rode Dorp van Braaksma & Roos en The Student Hotel van HVE architecten. Volgens het ING-rapport stijgt het aantal studenten nog tot 2020 en neemt het daarna af. Als gevolg van het nieuwe leenstelsel zullen studenten er bovendien meer dan voorheen voor kiezen thuis te blijven wonen. Daardoor neemt de vraag naar studentenwoningen al eerder af. Woningen met eigen voorzieningen in de binnenstad of dicht bij de universiteit blijven waarschijnlijk gewild. De woningen met gedeelde voorzieningen op slecht bereikbare C-locaties zijn straks slecht verhuurbaar. Daardoor dreigt er net als op de kantorenmarkt een tweedeling te ontstaan.

HVE-dhag-20140904-07-8

Gewone hotelkamers en ontmoetingsruimten

The Student Hotel is een nieuw woonconcept dat oorspronkelijk uit Engeland komt. Studenten kunnen er voor een nacht een kamer huren, maar ook voor een paar weken of een heel semester. Eigenlijk hoeven ze alleen maar hun laptop mee te nemen om hier te kunnen studeren, vertelt hotelmanager Rinse Kempinga. De vrij kleine kamers zien eruit als gewone hotelkamers, met bij aankomst een opgemaakt bed, een bureau en een badkamer. De luxere kamers hebben een klein keukentje en er zijn gezamenlijke keukens. Tijdens de rondleiding zien we in de ontmoetingsruimten de wasmachines draaien. Jongeren zijn er aan het tafeltennissen, fitnessen, tv kijken en ze zitten in groepjes gebogen over dikke studieboeken. Het interieur is ontworpen door buro StAAT.

HVE-StudentHotel-20141025-13-8

Hoewel het hotel zich niet alleen richt op buitenlandse studenten, is dit wel de belangrijkste doelgroep. De ING verwacht dat het aantal internationale studenten de komende jaren tegen de trend in nog wel stijgt. Ook de locatie van het hotel aan de Hoefkade, op steenworp afstand van Station Hollands Spoor is erg gunstig. Dit was een van de belangrijkste redenen voor eigenaar City Living om het voormalige verzorgingshuis het Limburg Stirum Huis te herbestemmen tot studentenhotel. Bovendien leende de structuur van het gebouw met een beukmaat van 3,60 m zich goed voor deze nieuwe functie. Voorwaarde was wel dat een deel van het gebouw opgehoogd kon worden zodat er ruimte was voor minstens 300 kamers, voor de benodigde kritische massa voor de exploitatie van de algemene voorzieningen. Volgens Gerrit van Es van HVE architecten bleek dat na overleg met de buurt, de gemeente en de constructeur mogelijk te zijn.

Een Haags hofje

Het oorspronkelijke verzorgingshuis bestond uit drie bouwdelen. Het gedeelte aan de Hoefkade was 6 lagen hoog, het deel aan de Van Limburg Stirumstraat 7 lagen en het tussengedeelte aan het binnenhof 5 bouwlagen. Het volume aan het binnenhof is verhoogd en voorzien van een nieuwe gevel. Van Es vertelt dat het gebouw zich goed leent voor rustig wonen rond een hof achter de drukke Hoefkade. Deze oude woonvorm zorgt voor sociale samenhang en veiligheid. De aanbouwen zijn uit het hof verwijderd en de tuin is opnieuw ingericht. Om het idee van een hof te versterken is de toegang aan de Van Limburg Stirumstraat afgesloten. Het is nu een echt Haags hofje met aan de achterkant van de enige toegangspoort aan de Hoefkade de entree en de lobby.

HVE-StudentHotel-20141025-06-8

Vanaf de Hoefkade gezien is de uitstraling van de gevel behoorlijk gewijzigd doordat de balkons bij de herbestemming zijn verwijderd. Jammer voor de studenten, maar zij kunnen buiten zitten in het gezamenlijke binnenhof. Vervolgens is het gebouw grijs gekeimd en ziet er zo veel strakker uit. De nadruk ligt nu – mede door de felle gele kleur – meer op de poort en de plint. De plint van het Van Limburg Stirum Huis was erg gesloten, de interactie met de stad was minimaal. Dat werd nog eens versterkt door het weinig uitnodigende karakter van de poorten. De nieuwe functies café, fitness en studie- en spelruimte kregen een plek op de begane grond aan de Hoefkade. Deze semipublieke functies zorgen voor de nodige levendigheid. Daarmee krijgt het gebouw een duidelijk gezicht naar het publieke domein. Toch is de (tijdelijke) bar niet heel uitnodigend voor voorbijgangers. De ruimte is wel heel open naar de straat toe, maar je moet toch eerst via de poort naar de entree aan het binnenhof. Die drempel zal voor veel buurtbewoners vermoedelijk te hoog zijn.

Stationsbuurt in de lift

Dat gaat wellicht veranderen als binnenkort de naastgelegen Bazaar is omgebouwd tot restaurant en lounge ruimte. Daar zijn behalve buurtbewoners ook de studenten uit het naastgelegen Rode Dorp welkom. Die ruimte is ook heel open en licht en krijgt hopelijk een uitnodigende entree. Dan is de transformatie van het gebouw een heel goede verbetering voor de Stationsbuurt, die al behoorlijk in de lift zit.

Door de open plint krijgt het gebouw een duidelijk gezicht naar het publieke domein.

Veel verzorgingshuizen en kantoren zijn door hun structuur geschikt voor herbestemming tot studentenwoningen. Omdat er al plannen zijn voor meer projecten rond Station Hollands Spoor (van AAArchitecten en KOW) lijkt het, gezien de trend die de ING voorspelt, voor minder centrale locaties zinvoller gebruik te maken van de mogelijkheid om voor 10 of 15 jaar een bestemmingswijziging aan te vragen. Dan kan tegen die tijd bekeken worden of er nog behoefte is aan studentenkamers.

HVE-dhag-20140904-04

Leave a Comment

*