aula uitvaartcentrum Ockenburgh ontworpen door KOW

Inzending Nieuwe Berlagevlag: Uitvaartcentrum Haagse Duinen – KOW Architecten

Afscheid nemen in het verlengde van de natuur. Dit concept is leidend geweest in het ontwerp van de Haagse Duinen. Een vernieuwd uitvaartcentrum in perfecte harmonie met het fraaie landschap. Natuurlijke materialen zijn bepalend voor de rustige uitstraling van het vernieuwde Uitvaartcentrum Haagse Duinen. Naar een ontwerp van KOW Architecten en Blink interieurarchitecten is het bestaande pand uit de jaren tachtig pand deels gesloopt, gerenoveerd en uitgebreid met een aula en een crematorium. Ook het terrein is opnieuw ingericht, met onder meer een overdekte omgang langs de tuin naar het crematorium.

ontvangstruimte rouwcentrum Haagse Duinen ontworpen door KOW

De gekozen kleuren en materialen geven het gebouw een natuurlijke uitstraling, die naar binnen toe wordt doorgezet. Hoge plafonds, veel glas en hout en de zachte tinten van het meubilair omarmen de bezoeker. De gelamineerde houten constructie met een consequent doorgevoerde vlakverdeling versterkt de ruimtelijke beleving en geeft rust.

De indrukwekkende aula is ruim, licht en aangenaam door de zes meter hoge glazen gevel met uitzicht op de waterpartij en de monumentale bomen. Het landschap gaat hier over in het interieur met lange banken van natuurlijke materialen en lichte pastel tinten. De aula biedt plaats aan 400 bezoekers. Grotere uitvaartdiensten zijn mogelijk door de verdiepingshoge deuren naar de ontvangstruimte te openen.

Zicht op het rouwcentrum vanaf het water

Behalve een natuurlijke uitstraling speelt ook duurzaamheid een rol bij het ontwerp. Het bestaande gebouw is grotendeels behouden en hoogwaardig geïsoleerd. Het klimaat wordt geregeld door een gecombineerde vloerverwarming, ventilatielucht en klimaatplafonds waarbij warmte uit de crematieoven wordt gebruikt. Vanwege sterk wisselende bezettingsgraad is de ventilatie CO2 gestuurd. 114 m2 PV cellen op het dak voorzien in een groot deel van de benodigde elektriciteit.

Opdrachtgever: CUVO Onroerend Goed B.V
Ontwerp: KOW Architecten. Ontwerpteam: Hans Kuiper en Dennis Voskuil Aannemer: BAM Bouw en Techniek. Adviseurs: BOOM (bouwfysisch), Valstar Simonis (installatietechnisch), Goudstikker-De Vries (constructie), Blink (interieur)

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kan nog tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*