nieuwbouw eurojust ontworpen door Mecanoo

Inzending Nieuwe Berlagevlag: Eurojust – Mecanoo architecten

Half verzonken in een glooiend duinlandschap ligt de nieuwe huisvesting van Eurojust in Den Haag. Het designteam van Mecanoo architecten, RoyalHaskoningDHV en DS Landschapsarchitecten ontwierp een gastvrij en veilig kantoorgebouw met conferentiecentrum.

Internationale zone

Eurojust is het EU-agentschap voor justitiële samenwerking in grensoverschrijdende strafzaken. In samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de gemeente is de nieuwbouw voor Eurojust ontwikkeld in de Internationale Zone van Den Haag. Het twaalf verdiepingen tellende gebouw heeft meer dan vierhonderd werkplekken en biedt plaats aan nationale vertegenwoordigingen van de EU-lidstaten en drie niet-EU landen, ondersteund door een administratieve afdeling. De locatie van het nieuwe onderkomen aan de Johan de Wittlaan vormt een uitbreiding van de Internationale Zone waardoor Eurojust dichtbij organisaties zoals OPCW, World Forum Convention Center en Europol ligt. De plek grenst aan Park Zorgvliet en een woonwijk. De complexiteit van deze locatie en de gevraagde beveiliging vereisten een zorgvuldige inpassing.

nieuwbouw eurojust inhet duinlandschap

Duinlandschap

Eurojust wordt verbonden met de Internationale Zone door middel van een glooiend duinlandschap met grasachtige vegetatie en wilde bloemen. Door op een inventieve wijze de beveiligingseisen op te lossen in landschappelijke elementen is het mogelijk gemaakt om het gebouw een open karakter te geven. Doordat de twee verdiepingen met het conferentiecentrum onder maaiveld zijn geplaatst, oogt het gebouw bescheiden. Een begroeide watermuur in het landschap zorgt voor kwaliteit en licht tot op de onderste bouwlaag.

Klassieke schoonheid

Een elegante compositie van twee volumes rijst uit boven het maaiveld: de hoogbouw aan de Johan de Wittlaan en de laagbouw aan de parkzijde. De ritmiek van zuiver witte open en gesloten gevelelementen geeft het gebouw een tijdloze, klassieke schoonheid. Het glas in de gevelopeningen is licht horizontaal of verticaal gekanteld en reflecteert daarmee zowel de lucht als het omringende landschap. Deze subtiele detaillering is mogelijk gemaakt door de gevel uit te voeren in composiet elementen.

veel daglicht in het interieur van Eurojust

Interieur

Binnen worden de bezoekers verwelkomd in een ruime, dubbelhoge lobby. De foyer heeft verschillende zones, van publiek naar meer besloten. Een brede trap met uitzicht op het duinlandschap daalt af naar het conferentiecentrum. Op de hoger gelegen verdiepingen is een moderne kantooromgeving ingericht die uitnodigt tot samenwerking. Door een efficiënte positionering van verschillende beveiligingszones hebben de beveiligingsvoorzieningen een minimale impact op de architectuur en inrichting. Het zorgvuldig gedetailleerde interieur wordt gekenmerkt door veel daglicht, een rijke variëteit aan natuurlijke materialen, subtiele motieven en zachte kleuren. Grafiek op de glazen tussenwanden laat daglicht door, maar blokkeert het zicht.

Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf, Den Haag Gebruiker: Eurojust, Den Haag
Ontwerpteam: Mecanoo architecten, Delft en Royal HaskoningDHV, Rotterdam Landschapsarchitect: DS landschapsarchitecten, Amsterdam Hoofdaannemer: Heijmans, Rosmalen

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kan nog tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*