Inzending Nieuwe Berlagevlag Kloosterbuuren

Inzending Nieuwe Berlagevlag: Kloosterbuuren – Hans van der Heijden Architect

Voor het stedelijke vernieuwingsgebied in de Haagse Moerwijk is een woningbouwplan rondom een kerk, een paterhuis en een fraterhuis gemaakt. Het complex, waar voorheen ook een kleuterschool en een meisjes- en jongensschool toe behoorden, is gebouwd in de Bossche Schoolarchitectuur van de beroemde Van der Laan familie. Vanuit dit ‘bolwerk’ werd de geestelijke zorg en vorming van de katholieke gemeenschap in Moerwijk geleverd. Hans van der Heijden werkt sinds 2006 aan de verkaveling, de openbare ruimten en de woningen, eerst in zijn bureau biq en vanaf 2014 onder eigen naam.

woningen kloosterbuuren moerwijk

Foto: Stefan Mullier

Een katholiek bolwerk

De gebouwen aan de randen van het gebied volgen de lange lijnen van de wijk. Het hart van de nieuwe buurt is kleinschalig en afgestemd op de bestaande kloostergebouwen. Daarbij zijn typische Moerwijkse stedenbouwkundige details, zoals de doorstekende kopgevels, gebruikt. Door de architectuur, de verkaveling en de buitenruimte in een hand te houden is een bijzondere samenhang bereikt. Dat blijkt vooral uit het materiaalgebruik. De bestaande gebakken bestratingsmaterialen en betonornamenten worden hergebruikt. Het plein voor de kloosterkerk zal worden voorzien van muren en plantenbakken in ruw beton. Siergras en paarskleurende 4 amberbomen dragen bij aan het stemmige materiaalpalet van het kerkplein.

Het metselwerk van de woningen vult de aardse tinten van het Bossche Schoolensemble aan. Alle praktische noodzakelijkheden, variërend van de molgoten, de afvoerputten, de lichtmasten, vuilcontainers tot de tuinmuren en -hekken zijn nauwkeurig ingepast in de verkaveling. De bestaande straten worden opnieuw ingericht. De Grovestinsstraat krijgt een laanprofiel met volwassen beuken waar ook de omringende trapportiekwoningen van profiteren. De woonpaden rondom de kerk blijven autovrij.

combinatie nieuwe woningen en kerk in Bossche school architectuur HVDH

Opdrachtgever: ERA Contour, Zoetermeer in samenwerking met Waterpas, Rotterdam, Haagwonen, Den Haag, Gemeente Den Haag
Ontwerpteam: Hans van der Heijden, Theo van de Beek, Pieter Soetaert, Lidwine Spoormans (biq, woningbouw) Hans van der Heijden, Jasper Ten Bosch (stedenbouwkundig plan, buitenruimteontwerp)

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kan nog tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*