Wijnhavenkwartier herbestemming ministerie

Inzending Nieuwe Berlagevlag: Herontwikkeling Wijnhavenkwartier – Geurst & Schulze architecten

Het project Wijnhavenkwartier behelst de transformatie van het voormalige ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties aan de Turfmarkt in het centrum van Den Haag. Het gaat om ongeveer 50.000 m2 kantoorruimte dat een nieuwe bestemming heeft gekregen en is daarmee één van de grootste kantoortransformaties van Nederland. De uitdaging was om de locatie te transformeren van een introvert gebied naar een locatie waar mensen graag willen werken, wonen en verblijven.

De belangrijkste stedenbouwkundige ingreep was om het bestaande in zichzelf gekeerde gebouwencomplex op te delen in twee stedelijk bouwblokken, die functioneel verbonden zijn met het openbaar gebied. Hiertoe is de middenbouw, die het gehele complex met elkaar verbond, gesloopt. Door de nieuwe straat tussen de twee bouwblokken is de historische verbinding tussen de Nieuwe Haven en de Wijnhaven hersteld.

Gevel woningen herbestemming Wijnhavenkwartier

De bouwmassa is geleed in een plint, een onderbouw en een toren. De plinten zijn maximaal geactiveerd met entrees en commerciële functies. Aan zijde van de Schedeldoekshaven is de bestaande parkeergarage met 224 parkeerplaatsen gehandhaafd. De onderbouw is ongeveer 25 meter hoog en sluit aan bij de hoogte van de Haagse binnenstad.

In de onderbouw is de Faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden gevestigd, naar het interieurontwerp van Studio Leon Thier i.s.m. Studio LEFT. De collegezalen zijn van buitenaf duidelijk zichtbaar op de hoek van de Turfmarkt en het Lage Zand. Een glazen gevel voorziet de zalen van daglicht en geeft van buitenaf zicht op het interieur. Vanaf de prominent vormgegeven hoofdentree en entreehal aan de Turfmarkt is de eerste verdieping bereikbaar via een brede tribunetrap die meeloopt met de schuine onderkant van de collegezaal. Rond een binnentuin op de eerste verdieping, naar ontwerp van Sant & Co, zijn twee grote collegezalen, studieruimten, bibliotheek en restaurant gesitueerd. De hoger gelegen verdiepingen zijn bereikbaar via een monumentale watervaltrap in een grote vide langs de binnentuin. Op deze verdiepingen liggen studieruimten en kantoren.

hoogbouw en onderbouw wijnhavenkwartier

De bovenbouw bestaat uit een torenvolume van circa 75 meter hoog. In dit volume zijn 170 appartementen ondergebracht, afwisselend 10 en 12 woningen per laag. Er is een gemengd woningprogramma ontwikkeld met vrije huursector- en koopwoningen dat ruimte biedt aan één, -twee en meer persoonshuishoudens en senioren. De hoger gelegen woningen krijgen een prachtig uitzicht over de stad, het achterland en de kust. Op de bovenste verdieping van het gebouw zijn riante penthouses ondergebracht.

Om het amorfe gebouwencomplex tot een helder bouwblok te transformeren zijn sommige uitstekende delen verwijderd en inhammen opgevuld met nieuwe constructies. De (draag)constructie van de toren en de ondergrondse parkeergarage van het complex zijn behouden. Het gehele inbouwpakket en de gevels zijn verwijderd, waardoor de gebouwen een nieuwe hoogwaardige uitstraling hebben gekregen. De betonnen glazenwasbalkons zijn verwijderd om gewicht te besparen en het mogelijk te maken gewicht toe te voegen in de vorm van de lichtgewicht betonnen balkons. De gevel is zo licht mogelijk uitgevoerd met een houten binnenspouwblad en een zandkleurige keramische gevel samengesteld uit tegels.

De gevels en de plinten van het huidige complex zijn ingrijpend aangepast, zodat de hoge gebouwdelen van de bouwblokken een verrijking vormen voor de skyline van Den Haag. De commerciële functies en de entree van de Universiteit in de plint zorgen op het straatniveau voor de gewenste uitnodigende uitstraling.

Opdrachtgever: Heijmans Vastgoed BV
Ontwerp: Geurst & Schulze architecten Jeroen Geurst en Rens Schulze Aannemer: Heijmans Woningbouw B.V Overige betrokken partijen: interieurarchitect Universiteit: Studio Leon Thier i.s.m. Studio LEFT landschapsarchitect: Buro Sant en Co Zonneveld Ingenieurs, Halmos Adviseurs, LBP Sight (bouwfysica/akoestiek) Syntrus Achmea Real Estate & Finance Amsterdam, Gemeente Den Haag

Fotografie: Stefan Müller, Bart van Hoek, Peter de Ruig

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kon tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*