Nieuwe hojeswoningen aan de Uilebomen ontwerp Architektenkombinatie Bos Hofman

Inzending Nieuwe Berlagevlag: Eenpersoonshuizen Uilebomen – Architektenkombinatie Bos Hofman

De core-business van de oudste sociale woning(bouw)vereniging van ons land, de Koninklijke Woningvereniging van 1854, is het beheren en ontwikkelen van kleine woningen (50 m2) voor 1-persoons huishoudens. Het bezit bestaat veelal uit binnenstedelijke hofjes en de ontwikkelingen betreffen vaak het hergebruik van monumenten in combinatie met nieuwbouw.

De Architektenkombinatie Bos Hofman heeft veel ervaring met hergebruik van monumentale panden in samenhang met de “daarachter” gelegen nieuwbouw. De uitdaging voor is vervolgens om van “daarachter” een attractieve woonkwaliteit te maken die niet onder doet voor in dit geval het wonen aan een gracht : Uilebomen 71.

woningen aan de uilebomen

De woningen in de nieuwbouw zijn gegroepeerd om een hofje. Het hofje is ruimtelijk en fysiek gekoppeld aan het grachtenpand aan de Uilebomen en heeft ook een entree aan de Hekkelaan. De 2 entrees en het hofje geven het complex een eigen identiteit en nuanceren het “stand”-verschil tussen wonen in de historische oudbouw of in de efficiënte nieuwbouw. Alle woningen hebben hun specifieke kwaliteit.

hofjeswoningen Uilebomen den haag

De voorheen donkere onaantrekkelijke Hekkelaan is met de woonuitstraling en de entree opgeleefd. Omgevingskunstenaar José den Hartog heeft met tegeltableaus daar verder aan bij gedragen. De ontwikkeling op een steenworp afstand van de duurste Haagse grond met de hoge ministeries kan een opmaat naar een helderder stedelijke omgeving worden. Samen met DSO Stedenbouw is een scenario ontwikkeld waarbij de Hekkelaan met recht weer een brede groene laan kan worden. Wordt vervolgd.

Opdrachtgever: Architektenkombinatie Bos Hofman
Ontwerp: Architektenkombinatie Bos Hofman Aannemer: Bouwbedrijf Niersman bv, Voorschoten Overige betrokken partijen: Constructie: Ingenieursbureau Broersma / Installaties: Wolf+Dikken Adviseurs / Omgevingskunstenaar: José den Hartog

Fotografie: Thom Vink

Projecten inzenden voor de Nieuwe Berlagevlag kan nog tot eind 2017. Kijk hier voor meer informatie.
De Nieuwe Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC en BNA Haaglanden.

Leave a Comment

*