zelfbouw woning duinslag

Inzending Berlagevlag: Innerpatio huis – Global Architects

De gemeente Den Haag doet eind 2017 55 zelfbouwkavels in de verkoop voor verschillende woningtypes. Ontspannen wonen met een ecologische meerwaarde met een EPC van 0,0. Het Schapenatjesduin ligt in de overgangszone van bos naar duin. De buitenruimte van de woningen bestaat uit bijvoorbeeld een patio of een terras. Hier geldt: ‘geen tuinen in de duinen’. Een nieuw duinmeer vormt het middelpunt van deze mooie locatie, waar de bebouwing zich op een logische manier naar voegt.

Innerpatio is hart van het huis

Voor de Vos 15 locatie hebben wij op basis van de wensen van de opdrachtgever het innerpatio huis ontworpen. Het hedendaags vormgegeven vrijstaande huis wordt gekenmerkt door 4 volumes, die gegroepeerd liggen rond een atrium ‘de innerpatio’ met een vrije hoogte van 6 meter hoog. Dit centrale punt vormt het hart van het huis, vanuit ‘de innerpatio’ worden alle verblijfsruimtes in de woning bereikt.

De 3 volumes op de begane grond hebben allen een sterke relatie met een buitenruimte en hebben allemaal een andere oriëntatie op de zon. Hierdoor kan men bij de keuken genieten van de ochtendzon, bij de woonkamer van de middagzon en bij de eetkamer en bij-kamer van de ondergaande zon. Deze overgang van binnen naar buiten wordt geleidelijk vormgegeven. Hierdoor ontstaat een unieke woning waarin zowel de binnen als de buiten ‘patio’s’ samenkomen en de bewoners een unieke ruimtelijke ervaring geven. De buitenpatio’s zijn ontworpen aan de hand van de stand van de zon, waardoor men op elk moment van de dag een geborgen plek heeft waar men in de zon kan zitten.

Duurzame woning

De woning is gebouwd met passieve bouwblokken. Het bouwsysteem werkt heel simpel. De blokken, gemaakt van Neopor, worden als Legosteentjes op elkaar gestapeld. Door de noppen vallen ze precies in elkaar en worden koudebruggen uitgesloten. Daarna wordt in de holle ruimte van het blok wapening aangebracht en beton gestort, waardoor in één keer een geïsoleerde binnen- en buitenmuur ontstaat. Alle bouwblokken zijn omkeerbaar, zelfs de hoekblokken waardoor u geen linker-of rechter-hoekblokken nodig heeft en wordt het verlies van materiaal tot een minimum beperkt.

De woning heeft een RC met een gemiddelde van 9.00 m2K/W. Daarnaast heeft de woning om een EPC van 0,0 te halen 20 pv panelen op het dak, een wtw-installatie en een bodem warmtepomp. De passieve bouwblokken zijn aan de buitenkant afgestucd met wit pleisterwerk. Naast het witte stucwerk zijn er onbehandelde houten latten van western redcedar toegepast in combinatie met zwarte aluminium kozijnen. De buiten terrassen zijn van beton en de pergola’s van onbehandeld western redcedar.

Relatie met het duinmeer

Het interieur is ruim en open van opzet met een open moderne keuken. In het atrium staat de eettafel en bereik je via de stalen trap met eiken houten treden de ruime overloop van de slaapverdieping. De woonkamer ligt 0,3 meter lager dan de overige vertrekken op de begane grond. Hierdoor ontstaat een directere relatie met het duinmeer. De interne hoogte van de woning is hier 3,3 meter, dat een extra ruimtelijke ervaring aan de woning geeft.

Opdrachtgever: Particulier
Aannemer: bouwbedrijf Jongerius
Foto’s: Jeffrey Pak, van Hôtour

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kan tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*