woontoren hoge regentesse in avondlicht

Inzending Berlagevlag: De Hoge Regentesse – HD architecten

De Hoge Regentesse is een elegante Haagse woontoren aan de Loosduinsekade. Aan de zuidkant van Den Haag is een nieuw landmark van 70m hoog gerealiseerd. De woontoren ligt op de hoek van de Monstersestraat / Loosduinsekade. De grenzen van het bouwperceel worden verder afgemaakt door de Uitenhagestraat. De toren vormt een nieuwe herkenbare markering op de plek waar de belangrijke oost-westverbinding van Den Haag HS naar Scheveningen (lijn 11) en de noord-zuid connectie met het centrum elkaar kruisen. Het project bestaat uit 128 appartementen verdeeld over 22 lagen, een bovengrondse parkeergarage en een zelfstandige commerciële ruimte.

Verticaal en horizontaal ritme

Het volume is een plint met toren. De toren vormt de beëindiging van Transvaal Noord en markering van Regentesse-Zuid. Een stedenbouwkundig accent op de kruising. De hoogte wordt aangezet door de introductie van een rigide verticaal ritme van metselwerkpenanten die vanuit een breder ritme in de plint de hoogte in gaat in de woontoren. Deze structuur maakt tevens een architectonische verbinding tussen plint en toren, waarmee synergie tussen de gebouwdelen is gemaakt. Ter plaatse van de Loosduinsekade is de verticale structuur omgezet naar een horizontaal ritme, waarmee aansluiting is gevonden bij de stedelijke gelaagde woonstructuur van de bestaande bebouwing aan deze straat. Tevens krijgt de nieuwbouw hiermee een uiting richting zee, waarmee het project zijn herkenbare oriëntatie en identiteit heeft meegekregen.

Zand als inspiratie

De toren stijgt letterlijk uit boven de wijk, maar ook figuurlijk is de betekenis en uitstraling, breder dan alleen het wijkniveau. In materialisatie en kleur is aansluiting gezocht bij de sfeer van de bestaande wijken en (omliggende) bebouwing. Inspiratie is gevonden in de verwijzing naar de kust en waterrijke grijskleurige Hollandse luchten. Gerealiseerd is een stijlvolle Haagse woontoren van zandkleurig baksteen die als liggend en staand verband gelijk en vooruitspringend in de gevel is verwerkt. Hiermee ontstaan mooie diepte- en schaduwwerkingen in de gevel, waarmee de gewenste plastiek in verticaal en horizontaal metselverband is gerealiseerd.

De toren is volledig geprefabriceerd. De gevel bestaat uit dragende dubbelschalige sandwich elementen met ingestorte baksteen. Balkons zijn als geïntegreerd onderdeel van de toren rechtlijnig in de gevel mee ontworpen en gematerialiseerd. Gevelopeningen zijn als rustig ritme in de gevel geplaatst. Voor het bedrijfsmatige programma is gekozen voor een robuust maar elegant champagne-kleurige stalen profielplaat.

Efficiënte kern

De bouwstructuur van de woontoren wordt gevormd door een efficiënte kern die zich centraal in de toren bevindt. Bij de appartementen vormt de kwaliteit van het uitzicht, oriëntatie én bezonning de essentie van het ontwerp. De buitenruimten zijn zo gesitueerd dat elke woning een panoramische (zon)oriëntatie heeft met een tweezijdig uitzicht over Scheveningen, het centrum van Den Haag of Rijswijk.

Transparantie

Een herkenbare harmonie is ontworpen tussen bedrijfs-, parkeer -en woonprogramma. Basement vormt de herkenbare zes meter hoge transparante bedrijfsmatige plint met commerciële ruimten. Transparantie draagt hier bij aan het activeren van het publieke domein. Aan de Loosduinsekade is de gevel helemaal transparant uitgevoerd. Hier ligt ook de hoofdentree van de woontoren.

Opdrachtgever: HD Groep / a.s.r. real estate
Aannemer: Van Wijnen
Overige partijen:
Hibex
LMV Bouw+kundig
Wijcon
Foto’s: Bart van Hoek

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kon tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*