nieuwclubhuis voetbalvereniging

Inzending Berlagevlag: clubhuis Graaf Willem II/ VAC – architectenbureau Peter van de Putte

In 2020 is het nieuwe clubhuis van voetbalvereniging Graaf Willem II / VAC gerealiseerd. De club had behoefte aan meer kleedkamers, een grotere kantine met een andere indeling en grotere bestuurskamers. Het budget was echter beperkt omdat het clubhuis, hoewel met subsidie, in eigen beheer werd gebouwd.

Het nieuwe clubhuis is in de plaats gekomen van de oude kantine die bestond uit twee oude strandtenten. Het stenen kleedkamergebouw en het materialengebouw aan weerszijden van de oude kantine zijn blijven staan. De kantine was aan vervanging toe, maar de sfeer werd nog altijd hoog gewaardeerd, zowel binnen de club als door de bezoekende clubs. Het bestemmingsplan van de gemeente schreef voor dat het nieuwe gebouw een maximale goothoogte van drie meter mocht hebben. Het bebouwd oppervlak mocht nog met vijf meter naar achteren worden uitgebreid.

Voetballen naast de duinen

De velden van Graaf Willem liggen prachtig tegen de duinen aan en historisch gezien liggen ze in een open duinvlakte. De monumentale boerderij op het sportpark, nu het clubhuis van hockey- en golfvereniging Groen Geel, moest het hoofdvolume blijven en het nieuwe clubhuis van Graaf Willem moest hieraan ondergeschikt zijn. Het gebouw heeft daarom een zadeldak gekregen met een goothoogte van drie meter. Om voldoende ruimte te maken voor de kleedkamers op de verdieping zijn aan weerszijden van de kap brede dakkapellen aangebracht. Deze zijn met hetzelfde materiaal bekleed als het dak, aluminium felsplaat in een zinkkleur.

Verbinding tussen kantine, velden en terras

De gevels van het nieuwe gebouw zijn bekleed met houten latten van geïmpregneerd Douglas. De kantine is net als voorheen op de begane grond gesitueerd, dit in tegenstelling tot de kantines van veel andere nieuwe clubhuizen. De verbinding tussen de kantine, het terras en de velden is zo optimaal, waarbij de veranda een mooie overgangsruimte vormt. Daarnaast zou voor een kantine met terras op de verdieping een dure lift nodig zijn. Het nieuwe clubhuis is een goed geïsoleerd compact gebouw dat links en rechts met een transparant tussendeel verbonden is met de bestaande delen.

In het rechter tussendeel is de entreehal van het clubhuis. Hier bevindt zich ook de trap naar de verdieping met zes nieuwe kleedkamers. Op de begane grond van de nieuwbouw bevinden zich naast de kantine de bestuurskamer, de commissiekamer en het mindervaliden toilet. In de nieuwe kantine is de sfeer van oude kantine teruggebracht met veel historische foto’s en een haard. Extra aandacht is besteed aan de akoestiek, een probleem in veel kantines. Intussen staat het nieuwe clubhuis klaar om zo snel mogelijk volledig in gebruik genomen te worden.

Opdrachtgever: voetbalvereniging Graaf Willem II/ VAC
Aannemer: Den Dubbelden, Noordwijk
constructeur: Remmerswaal bouwadvies, Voorschoten
interieur kantine: Anselma Zwaagstra
Foto’s: Peter van de Putte

Projecten inzenden voor de Berlagevlag 2021 kon tot 15 mei 2021. Kijk hier voor meer informatie en inzenden>.
De Architectuurprijs Berlagevlag wordt georganiseerd door HaAC, BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag.

Leave a Comment

*