Tekst: Judith Schotanus. Foto’s: Peter Krijgsman.
Het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang (BSO) The Maples aan de Houtrustweg in Den Haag is gelieerd aan de Europese School en bedoeld voor kinderen van expats. De voertaal is Engels. De opdrachtgever van The Maples en eigenaar van Zein International Childcare was zelf kind van expats en miste toen op de verschillende woonplaatsen rond de wereld een thuis gevoel. Het ontwerp van Bureau Kroner Architecten kreeg daarom een huiselijke sfeer en richt zich helemaal op de beleving van internationally mobile children.
De sfeer van de dagopvang ontbreek en de intimiteit van het woonhuis is er vormgegeven. Een verschil met de meeste andere kinderdagverblijven en scholen dat meteen opvalt, is dat de gangen niet gedomineerd worden door rijen kapstokken en luizenzakken. De garderobes voor de kinderen van het dagverblijf zijn onopvallend weggewerkt in een speciaal meubel in de groepsruimten. Alle meubilair is aangepast op gebruik door de kinderen. Hier geen bedjes met tralies boven elkaar of tafels met hoge kinderstoelen, maar gewone ledikantjes in een half open ruimte en kleine stoeltjes rondom lage tafels. De inrichting van de BSO ruimten sluit aan bij de verschillende leeftijdsgroepen Het gebouw is helemaal afgestemd is op de kinderen en heeft een huiselijke en geborgen sfeer.
De meubels en het interieur zijn speciaal voor het kinderdagverblijf ontworpen en gemaakt. Er is veel naturel hout in verschillende tinten gebruikt. Het materiaal versterkt de huiselijkheid. De inrichting geeft aanleiding voor spel en fantasie zonder dwingend te zijn. Een mooi voorbeeld is de trap in de entree. Het bordes kan prima als podium gebruikt worden, bleek bij de toelichting die architect Mark Graafland en Jaap Mittelhaeuser gaven tijdens de excursie van het Haagse Architectuur Café.
Ruimte voor kinderen
De ruimtes zijn groter dan de minimaal wettelijke normen, zodat er meer ruimte is voor speel- en slaapplekken die op een ontspannen manier gecombineerd worden. De extra brede gangruimtes functioneren als volwaardige verblijfsruimte voor ouders en kinderen. Lange en doorlopende zichtlijnen via glazen deuren tussen de groepen zorgen voor zicht op de boomrijke omgeving. Vrijwel iedere ruimte heeft uitzicht op een mooi gekaderd beeld op de omliggende stadsnatuur. Deze verbinding is belangrijk. Kinderen ervaren het veranderende groen met de seizoenen. In weer en wind wordt de buitenruimte met natuurlijke speelelementen gebruikt. Ook de BSO op de eerste verdieping heeft een rechtstreekse trap naar het speelterrein. De ruimtelijkheid is een sterk punt.
Duurzaamheid wordt tastbaar in het gebouw
Het gebouw is duurzaam en gezond uitgevoerd. Er is veel aandacht besteed aan een gebalanceerd ventilatiesysteem (met een WTW en luchtwarmtepomp) dat tevens koelt en verwarmt in aanvulling op de laagtemperatuur-vloerverwarming. De lucht wordt door een koker van doek heel gelijkmatig door de ruimte verspreid. Zo ontstaat een prettig binnenklimaat voor kinderen die dicht op de vloer zitten, liggen en kruipen en voor volwassenen. De ramen en deuren kunnen in alle verblijfsruimtes worden geopend. De materialen en de afwerking zijn waar mogelijk duurzaam geproduceerd en recyclebaar. Het dak is bekleed met mos-sedum en houdt het regenwater langer vast. Eventueel kan er in de toekomst een moestuin op het dak gemaakt worden. Opvallend is de hoge groene wand van echt mos in de, voor een kinderdagverblijf, vrij monumentale entree. Duurzaamheid en gezondheid is letterlijk zichtbaar en voelbaar.
De eenvoudige en heldere structuur maakt het gebouw flexibel. Zonder al te grote aanpassingen zijn de ruimten voor de BSO op de verdieping te veranderen in dagopvang of andersom. Dat maakt dit gebouw in al zijn facetten toekomstbestendig. Ondanks de duurzame maatregelen en de ruime afmetingen is het gebouw per vierkante meter niet duurder dan meer reguliere nieuwe kinderdagverblijven. De extra meters konden worden gefinancierd door de extra’s zoals ter plekke bereide warme maaltijden waar ouders voor betalen. Het gebouw is in eigendom van de gemeente en wordt gehuurd door Zein Childcare.
Zorgvuldige inpassing in de omgeving
De locatie aan de Houtrustweg ligt in de strook van de Atlantikwall, die na de oorlog is herbouwd. Voor het bijzondere flatgebouw aan de Segbroeklaan ontving Piet Zanstra in 1961 de Berlageprijs voor Bouwkunst. Aansluiting op de jaren ’50-architectuur van deze buurt en van het naastgelegen gebouw van de Europese School was uitgangspunt voor het ontwerp. Het kinderdagverblijf kreeg daarom een iets meer abstracte modernistische uitstraling dan in eerste instantie verwacht zou worden bij de pedagogische visie van Zein die in het interieur wel wordt weerspiegeld.
Beeldbepalend in het ontwerp van het kinderdagverblijf zijn de strakke witte kaders, afwisselend ingevuld met houten delen en grote ramen. Maar vooral de verspringende positie van het glas in het kozijn is erg bijzonder. Hierdoor ontstaat er zowel van binnen als van buiten een levendig beeld. Maat en schaal van kinderen en volwassenen zijn zo op subtiele wijze verwerkt in de puien en detaillering. De okerkleurige baksteen verwijst naar de materialen uit de omgeving en geeft warmte aan het gebouw.
Stedenbouwkundig vormt het nieuwe gebouw een logische aanvulling op het ensemble van volumes waaruit de Europese School is opgebouwd. Het bestaande schoolplein is door het nieuwe gebouw meer omsloten. Terwijl er een extra toegang van het complex is gecreëerd waardoor er een adres aan de Ieplaan ontstaat en de verkeersdruk en parkeerdruk rondom de school beter wordt verdeeld. Er is nogal wat moeite gedaan om de forse bomen rondom het gebouw te behouden, de bouwplaats werd daarvoor zelfs een keer heringericht. Met als effect dat de plek van het gebouw zo vanzelfsprekend is, dat het lijkt alsof het er al jaren staat. Een mooi voorbeeld van verdichting, waarbij het gebouw zorgvuldig in de omgeving is ingepast en het niet ten koste gaat van de groene uitstraling.
Recente reacties