Publiek kunstwerk: Krijten binnen de lijnen

In de Schilderswijk wonen veel verschillende mensen die elk op hun eigen manier gebruik maken van de publieke ruimte. Hoe mensen precies met elkaar samen leven en hoe ze van de ruimte gebruik maken, zijn onzichtbare processen waar je moeilijk grip op krijgt. Jammer genoeg blijft dit meestal onzichtbaar. Het project ‘Binnen de lijnen’ brengt hier verandering in.

Dit experiment van bureau LUSTlab (in samenwerking met The Mobile City en Trancity) kijkt hoe je met digitale media iets van die onzichtbare processen zichtbaar maakt. Met een timelab camera is er gekeken hoeveel mensen er op een zondag op een bepaald tijdstip op het Oranjeplein zaten.  Deze gegevens zijn ingevoerd op een computer en daar is een tekening uit voort gekomen.

binnen-de-lijnen_8

Kleuren

Op woensdag 1 oktober 2014 maakten de ontwerpers van LUSTlab  samen met kinderen en bewoners uit de buurt met stoepkrijt een publiek kunstwerk op het Oranjeplein in de Schilderswijk. De kinderen hebben de opdracht gekregen om de vakken op de tekening in te kleuren met verschillende kleuren. Met de verschillende kleuren werd aangegeven hoeveel mensen er op een bepaald tijdstip ergens op het Oranjeplein aanwezig waren. Opvallend was de kleur rood rondom de picknicktafels. Deze picknicktafels zijn een korte tijd geleden geplaatst en op de camerabeelden van de zondag was te zien dat de bezoekers veel gebruik maakten van deze picknicktafels. Vandaar dat de vakken rondom de picknicktafels rood zijn gemaakt. De kleur rood laat zien dat er op die plek veel bezoekers stonden.

binnen-de-lijene_6

Discussie

Het project ‘Binnen de lijnen’ vormt de aanleiding voor een discussie over de vraag hoe mensen in de buurt samenleven. Van wie is die ruimte? Hoe leven bewoners van de Schilderswijk met elkaar samen, maar ook langs elkaar heen? En welke groepen zijn er eigenlijk? Aan de kinderen die hebben meegeholpen aan het kunstwerk is gevraagd wat zij precies getekend hebben. ‘Ik heb een regenboog getekend van kleuren die met iedereen te maken heeft. We zijn allemaal verschillende mensen met andere interesses.’ Een van de andere kinderen zei: ‘We zien een stukje cultuur. Alle kinderen hebben een eigen smaak en dus ook een eigen lievelingskleur.’ De kinderen hebben heel goed met elkaar samengewerkt. Ze spelen samen en maken contact met elkaar.

Bekijk hier de video van het project.

Dit kunstwerk werd gemaakt in het kader van het project ‘Publieke Ruimte – Publieke Zaak’, het onderzoek van Trancity naar het publiek domein in de Schilderswijk.

binnen-de-lijnen_10abinnen-de-lijnen_10bbinnen-de-lijnen_2

Leave a Comment

*