Favoriete Haagse plek: R.K. Begraafplaats St. Petrus Banden

Beeld van Emile Bourgonjon

Tekst: Botine Koopmans.

Ik heb iets met kerkhoven. Ik kom er graag en geniet dan van de serene sfeer, de graven met hun zerken in het groen en de schaduwrijke bomen. Voor fraaie sfeervolle begraafplaatsen hoef je, als je in Den Haag woont, niet ver te reizen.

Mijn favoriet is de Rooms Katholieke Begraafplaats St. Petrus Banden aan de Kerkhoflaan. En dat komt vooral door de indrukwekkende galerij met arcade van meer dan honderd meter lang. Het ontwerp is van architect W.B. van Liefland uit 1884.

kerkhoflaan_galerij_Liefland

De galerij heeft een grote koepel in het midden en wie daaronder staat en naar boven kijkt, ziet vier gruwelijke monsters in de hoeken zitten. Met wijd open gesperde bekken en uitpuilende ogen staren zij de geschrokken bezoeker aan. Ze hebben het dan ook niet gemakkelijk omdat ze in elkaar worden gedrukt door de zware latei boven hun koppen. Hier wordt op plastische wijze de overwinning op de dood door Christus tot uitdrukking gebracht. Beeldhouwer Emile Bourgonjon heeft zich laten inspireren door chimères, hersenschimmen, die op de Franse kathedralen het kwaad symboliseren.

Een indrukwekkende plek….

Botine Koopmans is Adviseur cultureel erfgoed

kerkhoflaan_emile-bourgonjon_1

Leave a Comment

*