Boekhorststraat: ‘Poes Garfield verbindt wijken’

Tekst: Lenneke Overmaat.

Vier meiden van de Johan de Witt school aan de Hooftskade komen aarzelend binnen om poes Garfield te aaien die op haar gemak in de etalage ligt van de pas geopende ruimte ‘What ’s happening?’  in de Boekhorststraat. Zij kennen Garfield die regelmatig zwerft tussen hun school, de Koningstraat en de Boekhorststraat. Bijna iedereen die hier woont, werkt of naar school gaat, kent Garfield en, als het even kan, wordt hij geaaid. De kat zorgt voor verbinding tussen mensen en wijken.

Cristina Martins, sinds enkele weken eigenaar van kunst- en expositieruimte ‘What’s happening?’, ziet onmiddellijk een verhaal in Garfield. ‘Gisteravond was er een bijeenkomst met de nieuwe ondernemers in de straat over de promotie van de Boekhorststraat als ‘makerskwartier’ en over het bereik van meer publiek. Dat Garfield op zijn manier publiek trekt, had niemand gisteravond kunnen bedenken. Garfield zou ons marketinginstrument kunnen worden’.

‘Misschien zijn er meer mensen die het leuk vinden om hem te tekenen of een verhaal over hem te vertellen. Misschien wel de leerlingen van de Johan de Wittschool? Het zijn nog maar ideeën die door mijn hoofd spoken’, zegt Cristina. Dat kan hier allemaal want ‘What’s happening?’  is een ruimte waar verhalen verbeeld worden in foto’s, tekeningen, films en objecten.

Poes Carfield ligt in de etalage in de Boekhorststraat

De ene wand van haar ruimte hangt vol met tekeningen en schilderijtjes van haar en de andere wand met foto’s van de fotografen Martijn Beekman en Valerie Kuypers.  Op de lange houten tafel staan glazen potten vol potloden op kleur gesorteerd. Cristina is bezig met een tekening van een sprookje in een kijkdoos in de kleuren zwart, nachtblauw, paars en rood.  Zij wil van de etalage een sprookje maken, want  ‘…wie houdt er niet van sprookjes. Dat spreekt jong en oud toch aan?’, vraagt Cristina.

Achterin de ruimte staat een grote zitbank tegen een hoek met gebloemd behang om even te relaxen of een praatje te maken. Zij wil graag dat haar ruimte onderdeel is van het publiek domein. ‘Ik wil kunst toegankelijk maken en daarom is iedereen welkom om naar de kunstwerken te kijken en zijn eigen verhaal erin te zien’. Zij verkoopt tekeningen (wel of niet ingelijst), kaarten en andere kleine presentjes voor niet te hoge prijzen maar je kunt ook zomaar binnenlopen en gewoon kijken of op de bank even uitrusten of een praatje maken.  Ik koop een, door haar getekend en geschilderd, memoryspel, mooi verpakt in een vierkant kartonnen doosje.

Cristina is opgegroeid in het Transvaalkwartier in de Delagoastraat. Haar ouders zijn Portugees. Zij heeft de opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming gedaan en op latere leeftijd de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Tot enkele weken geleden had zij een atelier in De Binck maar zij was daar zo geïsoleerd aan het werk, dat ze nu bewust naar een ruimte heeft gezocht waar zij hopelijk meer contact heeft.  ‘Juist in het contact met anderen, vind ik weer nieuwe inspiratie. Ik zie in alles om mij heen verhalen die ik wil verbeelden’.

Verbinding tussen Schilderswijk en centrum

Als wij op een ochtend een uurtje praten, zie ik een breed palet aan mensen langs haar etalage lopen:  moeders achter de kinderwagen met plastic tassen vol boodschappen,  jonge mannen met rugzak die, opmerkelijk genoeg, allemaal even stilstaan bij haar etalage, ouderen met rollator of scootmobiel, de schoonmaak brigade en schoolgaande kinderen.

Publiek dat vanuit de Schilderswijk via de Boekhorststraat naar het centrum wandelt of andersom en publiek dat zich vanuit station Hollands Spoor via de Koningstraat en de Boekhorststraat naar het werk spoedt.

In ons rapport ‘Plekken van betekenis in de Schilderswijk’ , merkten wij al op dat de Boekhorststraat de verbinding is tussen de Schilderswijk en het centrum. Wellicht dat de komst van deze nieuwe enthousiaste ondernemers, die van de Boekhorststraat een makerskwartier willen maken, erin slaagt om een natuurlijke overgang te creëren tussen de Boekhorststraat en de Koningstraat. Poes Garfield geeft in ieder geval het goede voorbeeld.

Lenneke Overmaat blogt met regelmaat over het publiek domein in de Haagse Schilderswijk in het kader van het Trancity-project  Publieke Ruimte – Publieke Zaak

Boekhorststraat makerskwartier

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Leave a Comment

*